Az ukrán miniszterelnöknek négy követelése van a donbásszi választások kapcsán


Arszenyij Jacenyuk, Ukrajna miniszterelnöke egy TV-műsorban bejelentette követeléseit, amelyek teljesítése után választásokat lehet tartani a Donbásszon – írja a Rusvesna.

„Donbásszal kapcsolatban, ami a banditák és a terroristák irányítása alatt áll, persze hogy választásokat kell tartani. Ehhez egy külön törvényt kell elfogadni, de a választások megtartásához egyértelmű feltételeket kell teljesíteni” – mondta Jacenyuk. Az első feltétel szerint az oroszoknak azonnal el kell hagyni Ukrajna területét, mert Kalasnyikov gépfegyverek alatt nem lehet választást tartani.

„Az Ukrajnában beregisztrált másfél millió áttelepültnek jogot kell kapnia a szavazási folyamatban való részvételhez, hogy megválaszthassák a donyecki és luganszki képviselőiket” – mondta Jacenyuk második feltételként. A donbásszi választások harmadik feltétele, hogy azt az ukrán törvényeknek megfelelően tartsák azt meg, legyen magas színvonalú és átlátható. „Negyedikként biztosítani kell a politikai konkurenciát Donyeckben és Luganszkban, a média hozzáférését ezekhez a területekhez és azt, hogy jelölteket indítva minden ukrán párt részt vehessen a választásokon” – mondta Jacenyuk.