Lucenko utcai balhéja Ungváron (videó)


Hangos szócsata zajlott le az Ungváron kampányoló Jurij Lucenko és az egyik helyi civil aktivista között. A Petro Porosenko Blokk parlamenti frakciójának vezetője éppen Hennagyij Moszkal kormányzó és Horváth Róbert elnökpárti parlamenti képviselő társaságában tartózkodott a megyeszékhely Szabadság sugárútján, a 16 emeletes toronyház közelében, amikor hozzá lépett Ivan Danacko civil aktivista.

A megyeháza előtt hetekig sátorozó Danacko kérdőre vonta Lucenkót, miért kell méregdrága hirdetményt elhelyezni a toronyházon. Az az óriásplakát borította ki az aktivistát, ami kilenc emeletnyi magasságban van kifeszítve Ungvár legmagasabb épületén. A hirdetmény a Petro Porosenko Blokk és az UDAR által létrehozott Szolidaritás ungvári polgármesterjelöltjét, Mihajlo Kacsurt ábrázolja. A felvetésre Lucenko csak annyi mondott, „nem kell irigykedni”, és gyorsan bepattant méregdrága luxusdzsipjébe.

Horváth Róbert, majd Moszkal viszont leállt vele vitatkozni. Előbbi megpróbálta elmagyarázni, hogy azért van szükség erre, hogy Kacsur legyőzze riválisait, akiket az ungvári honatya finoman szólva is alkalmatlannak tart a poszt betöltésére. A kormányzó, hogy oldja a feszültséget és csillapítsa a hangos vitát, megpróbálta viccelődéssel elütni a kényes szituációt.

Kacsur óriásreklámja amúgy vitatéma lett az ungváriak körében, az interneten pedig mémek jelentek meg ezzel kapcsolatban. Kárpátalja megyeközpontjában nagy harc zajlik a polgármesteri tisztért. 24-en indulnak a választásokon. Ahhoz, hogy valakit azonnal megválasszanak, a szavazatok abszolút többségére van szükség, ami aligha lesz meg az első körben. Ezért Ungváron szinte biztosan lesz második forduló, amit november 15-én tarthatnak meg. A legesélyesebb jelöltek a két tucatból: Viktor Pogorelov, Szerhij Ratusnyak, Ivan Volosin, Bohdan Andrijiv, Volodimir Csubirko és Miroszlav Kacsur. Mint azt megírtuk, a KMKSZ a megyei tanács leköszönő elnöke, Csubirko mögé sorakozott fel.