Munkács és vidéke: ütőképes városi lista, gyengécske járási


Folytatjuk a magyar listák bemutatását. Az összefogással létrejött megyei és beregszászi városi listákról már írtunk, mint ahogyan azt is taglaltuk, kik alkotják a Beregszászi járásban külön-külön induló KMKSZ- és UMDSZ-listát. Ezúttal Munkácson és a járásban néztünk körül. Mindkét helyen csak a KMKSZ-Ukrajnai Magyar Párt állított listát. Az UMDP ezeken a helyeken távol marad a választásoktól.

A kulturális szövetség járási listáját böngészve két következtetés vonható le. Meglehetősen sok rajta az ukrán induló, akik egyáltalán nem ismertek a helyi magyar közéletben. Persze a szándék teljesen érthető. Az ukrán lakosú falvakban olyan jelölteket érdemes állítani, akiket ismernek a helyiek, így legalább van arra remény, hogy a nem magyar falvakban is összejön némi szavazatmennyiség a KMKSZ listájára.

Az már inkább problémát jelenthet, hogy a magyarok által lakott területek körzeteiben nem találni igazán húzó nevet. A kulturális szövetség berkeiben gyakorta előjövő téma, hogy bajok vannak a káderek terén. Ez a hiányosság itt most jól megmutatkozik. A legismertebb szereplő a listán Gulácsy Géza, a KMKSZ Jótékonysági Alapítványának az igazgatója, nem véletlen, hogy ő szerepel listavezetőként.
A Munkácsi járás ukrán körzeteiben indított KMKSZ-es jelöltekre most nem térünk ki, a nevek úgysem mondanak semmit. Legyen elég annyi, hogy van köztük benzinkutas, postás, bolti elárusító, villanyszerelő, villanyóra-leolvasó, fodrásznő, pultos, diák, könyvelő és orvos is. A legtöbb jelölt neve mellett viszont az szerepelt, hogy munkanélküli vagy nyugdíjas.

Kikerestük viszont a magyar falvakban szereplő jelölteket, az ő nevük legalább mond valamit az ott élő közösség tagjainak. Barkaszóról Bimba Éva tanárnőt, Fornosról Puskás Tamást, Beregrákosról Tóth Margit tanítót, Csongorról Leszecskó Erika tanárnőt, Izsnyétéről Orosz Jánost, az egyik biztosítótársaság osztályvezetőjét, Dercenből Bakos Lajos vállalkozót, Felsőkerepecről Homoki Zoltánt, a munkácsi Fischer sílécgyár részlegvezetőjét találtuk kiemelésre érdemesnek.

A Munkácsi Járási Tanács 39 fős lesz, a KMKSZ-UMP listáján 36 név szerepel. Teljes listát három párt – Jedinij Centr, Szolidaritás, Batykivscsina – állított, összesen pedig tíz párt indul együttesen 260 jelölttel.
A járásinál sokkal ütőképesebbnek tűnik a munkácsi városi lista. Kárpátalja második legnagyobb városában 36 tanácsosi hely kiadó. 286-an pályáznak azok megkaparintására. A KMKSZ itt minden körzetben indít jelöltet, rajta kívül ezt csak a Jedinij Centr, a Batykivscsina és a Vidrodzsennya tudta elérni. A nevek alapján Munkácson feltétlen illene teljesíteni a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

Sink István, a helyi magyar középiskola 53 éves igazgatója vezeti a listát. Sok kollégája is ringbe száll, köztük a Popovics testvérek, Béla és Pál. Indul Kristofori Olga, a Szent István Katolikus Líceum igazgató asszonya és Matl Péter ismert szobrászművész. Több olyan nyugdíjast is felfedeztünk a jelöltek közt, akik közmegbecsülésnek örvendenek a Latorca-parti városban, mint például Fényes Albert, Gajdos Olga, Naubauer Ferenc, Kovács Gyürgy vagy a ruszin érdekvédő, Ladiszlav Lecovics. A Munkácsi Járási Kórház orvosi gárdájából Varga László és Miszla Kornélia is vállalta a jelölést.

Nemes István