Orbán Viktor a szavazásra buzdít Kárpátalján


Orbán Viktor miniszterelnök arra kérte kedden az Ukrajnában élő magyarokat, hogy feltétlenül vegyenek részt a hétvégi ukrajnai önkormányzati választásokon, és adják le voksaikat a magyar listákra.

Fontos, hogy a magyarok kellő súllyal, tekintéllyel és jó minőségben legyenek képviselve az önkormányzatokban – mondta a kormányfő újságíróknak, miután Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökével tárgyalt az Országházban.

Orbán Viktor azokat a magyarokat is buzdította a választási részvételre, akik Ukrajnából Magyarországra jöttek, itt élnek, tanulnak vagy dolgoznak, de joguk van szavazni Ukrajnában.

A miniszterelnök hangsúlyozta: Ukrajna átalakulófélben van, és “egy átalakulófélben lévő országban minden választásnak nagy jelentősége, esetenként döntő jelentősége lehet”. Szerinte ilyen választás lesz a hétvégén esedékes önkormányzati voksolás is.

Kárpátalja támogatásáról szólva azt mondta, a magyar kormánynak nem volt nehéz dolga, mert a kárpátaljai magyar szervezetek, például oktatási intézmények és a KMKSZ, kész terveket tettek le a kabinet asztalára az ottani magyar közösségek segítéséről. “Magyarországon sem könnyű a helyzet, itt is vannak mindig gazdasági nehézségek, de ezeket nem lehet egy napon említeni azokkal a bajokkal, amelyek a kárpátaljai magyarokat meg az ott élő ukránokat nap mint nap gyötrik” – fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök Európa fontos régiójának nevezte Kárpátalját, hangsúlyozva, hogy az ukránokkal való barátság, együttélés és együttműködés komoly érték, “szeretnénk ezt fenntartani a jövőben is”. Ezért a magyar kormány olyan programokat is hirdet, amelyek egész Kárpátalja fejlesztését célozzák – közölte.

mti