Ung-vidék: tanárok, mozdonyvezető, vállalkozó és újságírók


Az Ungvári járásban indított KMKSZ-Ukrajnai Magyar Párt listájával folytatjuk a magyar pártok indulóinak bemutatását a választási rovatunkban. Az Ung-vidéken – mint ahogyan Beregben, Ugocsában és a Munkácsi járásban – sem jött létre a magyar egység. A kulturális szövetség járási vezetése mereven elzárkózott a másik magyar szervezettel történő együttműködéstől, így rivális nélkül szállhat harcba az 5 százalékos bejutási küszöb eléréséért, a minél erőteljesebb magyar érdekképviselet biztosításáért.

Az Ungvári Járási Tanács 36 tagú lesz, ezekre a helyekre együttvéve 250 jelölt pályázik. A KMKSZ-nek 32 körzetben sikerült jelöltet állítania, így a listavezetővel együtt 33 nevet találni a listájukon. Teljes listát csak a Jedinij Centrnek és az Ellenzéki Blokknak sikerült összehoznia, az adminisztratív támogatást élvező Szolidaritásnak ellenben csak 28 jelöltre futotta erejéből.

A várakozásoknak megfelelően Balogh Lívia, a kulturális szövetség ungvári járási elnöke van az első helyen, azaz bejutás esetén ő biztosan tanácstag lesz. Igaz, a beregszászi főiskola Csapon élő tanárnőjének nevével a megyei közös magyar listán is találkozni. Nézzük a többieket. Palágykomorócról Andrejcsák-Tóth Anett a jelölt, ő a helyi alapszervezet vezetője, járási alelnök. Eszenyből Balla László, Szalókáról Bátori József segélyezési programkoordinátor az induló. Utóbbi nemrég magyar állami kitüntetéssel gazdagodott. Bujdosó Erzsébet Botfalván, Herdinszki Tibor, a KMKSZ egyik szervező-titkára Baranyából remél voksokat gyűjteni.

Nagydobronyból két jelöltjük is van. Hidi László a KMKSZ-hez tartozó Pro Agricultura Carpatika vezetője és az alapszervezet elnöke, Kántor József pedig az ottani középiskola igazgatója. A Kisdobronyi Családorvosi Rendelő vezetője, Katona Béla is járási képviselő szeretne lenni. A Kisgejőci Általános Iskola tanítója, Györke Róbert ugyanúgy indul, mint ahogyan ráti kollégája, Illár Leonárd. A listán találjuk az Ungvári Járási Tanács jelenlegi alelnökét, Mackó Istvánt, valamint egy képviselőt, a szürtei Szallár Sándort, aki a Kárpátalja hetilap főterjesztője, korábban pedig az ex elnök, Kovács Miklós sofőrje volt. Császlócról Tóth Mónika vállalkozó indul. Tiszaágtelekről Orbán István mozdonyvezető neve van a listán, Tiszasalamonból pedig Palkó Katalin tanárnőé. Szintén pedagógus a téglási Palkó-Kovács Erika, ő a szomszédos Szürtében tanít. Megjegyeznénk, a tanárok aktív bevonása a választási küzdelmekbe a többi járásban is igen jellemző volt.

Végezetül még egy érdekesség, a KMKSZ által fenntartott Karpatszkij Objektiv ukrán nyelvű hetilap négy munkatársa szintén felkerült a magyar párt listájára.

Nemes István