A budapesti üzenet erejeOrbán Viktor üzent nekünk. Azt üzente, mindnyájan menjünk el szavazni. Még azokat is erre bátorította, akik már az anyaországba költöztek, ott dolgoznak vagy tanulnak. Mint mondta, „fontos, hogy a magyarok kellő súllyal, tekintéllyel és jó minőségben legyenek képviselve az önkormányzatokban”.
Sok minden másról is beszélt a miniszterelnök, például, hogy Ukrajna átalakulófélben van, és egy átalakulófélben lévő országban minden választásnak nagy jelentősége, esetenként döntő jelentősége lehet”. Szerinte ilyen választás lesz a hétvégén esedékes önkormányzati voksolás is. Minden egyes szavával maradéktalanul egyet lehet érteni, és egyet is értek. Roppant fontos volt szerintem, hogy a választási kampány finisében még ő is megszólaljon és mozgósítson. De akad azért egy de…


Nincs szándékomban a kákán is csomót keresni, de számomra meglepő volt, hogy Orbán Viktor kormányfő társaságában csupán Brenzovics Lászlót, a KMKSZ elnökét és Orosz Ildikót, a KMPSZ elnök asszonyát lehetet látni a fényképeken, a tévé hírekben. Amikor az összefogás fontosságáról van szó – ami a megyei listát tekintve meg is valósult – akkor bizony neki is a teljes egységet kellett volna demonstrálnia. Így viszont az jött le, hogy a kárpátaljai magyarságpolitika vonatkozásában semmi sem változott, továbbra is csak egyetlen partnerszervezet létezik. Azon a képen bizony ott lett volna a helye az UMDSZ elnökének is. Egy négyes kézfogással erősebb, hatásosabb lett volna az üzenet, amit azonban még így is mindnyájunknak venni kell!

Zubánics László lemaradása a képekről egy másik gondolatot is ébreszt az emberben. Az UMDSZ-hez közel álló ismerőseim elmondásaiból tudom, néhányan aggódnak a dolgok ilyetén alakulása miatt. Veszélyt, csapdát látnak az egészben. Az a félelmük, hogy az elmúlt időszak közeledési folyamata, a részben megvalósult összefogás csak ideiglenes. A választások után a KMKSZ végleg kihátrál, s majd azt mondhatja, jogilag, politikailag bizony csak neki van megyei képviselete, értelemszerűen egyedüli szervezetként képviseli az itteni magyarságot. Aki úgy gondolja, beállhat hozzájuk a sorba, aki pedig nem, az mehet, amerre lát.

Nemes István