A budapesti üzenet ereje


Orbán Viktor üzent nekünk. Azt üzente, mindnyájan menjünk el szavazni. Még azokat is erre bátorította, akik már az anyaországba költöztek, ott dolgoznak vagy tanulnak. Mint mondta, „fontos, hogy a magyarok kellő súllyal, tekintéllyel és jó minőségben legyenek képviselve az önkormányzatokban”.
Sok minden másról is beszélt a miniszterelnök, például, hogy Ukrajna átalakulófélben van, és egy átalakulófélben lévő országban minden választásnak nagy jelentősége, esetenként döntő jelentősége lehet”. Szerinte ilyen választás lesz a hétvégén esedékes önkormányzati voksolás is. Minden egyes szavával maradéktalanul egyet lehet érteni, és egyet is értek. Roppant fontos volt szerintem, hogy a választási kampány finisében még ő is megszólaljon és mozgósítson. De akad azért egy de…

Nincs szándékomban a kákán is csomót keresni, de számomra meglepő volt, hogy Orbán Viktor kormányfő társaságában csupán Brenzovics Lászlót, a KMKSZ elnökét és Orosz Ildikót, a KMPSZ elnök asszonyát lehetet látni a fényképeken, a tévé hírekben. Amikor az összefogás fontosságáról van szó – ami a megyei listát tekintve meg is valósult – akkor bizony neki is a teljes egységet kellett volna demonstrálnia. Így viszont az jött le, hogy a kárpátaljai magyarságpolitika vonatkozásában semmi sem változott, továbbra is csak egyetlen partnerszervezet létezik. Azon a képen bizony ott lett volna a helye az UMDSZ elnökének is. Egy négyes kézfogással erősebb, hatásosabb lett volna az üzenet, amit azonban még így is mindnyájunknak venni kell!

Zubánics László lemaradása a képekről egy másik gondolatot is ébreszt az emberben. Az UMDSZ-hez közel álló ismerőseim elmondásaiból tudom, néhányan aggódnak a dolgok ilyetén alakulása miatt. Veszélyt, csapdát látnak az egészben. Az a félelmük, hogy az elmúlt időszak közeledési folyamata, a részben megvalósult összefogás csak ideiglenes. A választások után a KMKSZ végleg kihátrál, s majd azt mondhatja, jogilag, politikailag bizony csak neki van megyei képviselete, értelemszerűen egyedüli szervezetként képviseli az itteni magyarságot. Aki úgy gondolja, beállhat hozzájuk a sorba, aki pedig nem, az mehet, amerre lát.

Nemes István