Ismeretlenek listája Ungváron – Jó rajtpozíció Csapon


Ung-vidék két megyei jogú városához ért a magyar listákat bemutató sorozatunk. Ungváron és Csapon is a KMKSZ-Ukrajnai Magyar Párt állított listát. A lényeges különbség abban rejlik, hogy a megyeszékhelyen a KMKSZ helyi szervezete megállapodásra jutott az UMDSZ képviselőivel, a határ menti városkában viszont a kulturális szövetség ottani vezetői senkit sem kérdeztek meg az együttműködésről. Az is igaz persze, hogy Csapon nincs érdemi tevékenység az UMDSZ vonalán.

Kezdjük Kárpátalja fővárosával. A városi közgyűlésben 36 hely talál gazdára október 25-én. A mandátumokra rekordszámú pályázó akad, 21 párt színeiben 557 jelölt neve található meg a Központi Választási Bizottság (CVK) honlapján.

A magyar lista élén Kulin Zoltán, a megyei állami Tisza TV vezérigazgató-helyettese áll. A 35 fős listát böngészve nehéz megállapítani, kiket javasolhatott az UMDSZ arra, de talán nem is lényeges, mert Ungváron kialakult az együttműködés, s a megyeközpontban egyébként sem jellemző a megkülönböztetés ilyen szempontból. Az ungvári járási lista elemzésekor felhívtuk a figyelmet arra, hogy a Karpatszkij Objektiv ukrán hetilap négy munkatársa is a KMKSZ jelöltjei között szerepel. Ungváron ugyanez megfigyelhető, ugyanúgy négyen vannak itt is. A teljes névsort nyilván nem közöljük, de az ismertebb ungvári magyarok nevét megpróbáltuk kikeresni. A következőkre leltünk: Molnár Sándor egyetemi docens, Molnár Andrea, a Dayka Gábor Középiskola tanárnője és Tarics Zoltán, az Elektronfizikai Kutatóintézet tudományos munkatársa, a kulturális szövetség ungvári alapszervezetének elnöke. Két név meglepett minket a listáról: Olekszandr Doktoré, aki néhány éve aktív szereplője volt az ungvári politikai közéletnek, és Mikola Piguljaké, a megyei építészeti osztály rahói származású irányítójáé.

Érthetetlen okokból több munkanélküli státusszal jelzett illetőt fedeztünk fel, szám szerint ötöt. Ez ugyanúgy elgondolkodtató, mint ahogyan az is, hogy mi lehet az oka annak, hogy az ungvári magyarság szélesebb köreiben totálisan ismeretlen, jelentéktelen jelölteket állított csatasorba a KMKSZ és az UMDSZ a megyeszékhelyen. Azért a még most is legalább 7-8 ezresre becsült ungvári magyarság bőven rendelkezik ennél sokkal ismertebb és megbecsültebb személyekkel. Nagy kérdés, ezzel a listával milyen eredményt tudnak elérni annak összeállítói. Nagyon szurkolunk, hogy sikerüljön bejutni a városi tanácsba, mert az nagy szégyenfolt lenne mindkét szervezet számára, ha a megyeszékhelyen először maradna képviselet nélkül a magyar közösség.

Ezek után nézzük a csapi helyzetet. A városi listát a szervezet Ung-vidéki elnökének, Balogh Líviának a férje vezeti.  Balogh Oszkár személyében magyar polgármester-jelöltet is ad a KMKSZ itt. Róla tudni kell, hogy ő intézi a KMKSZ pénzügyeit, valamint a magyarországi támogatások célba juttatásának szerepét betöltő jótékonysági alapítványnak is ő a főkönyvelője. Mint ahogyan a csapi városháza költségvetési bizottságának is ő a feje. Nézzük a többieket. A többi régió vizsgálatakor már kitűnt, a KMKSZ előszeretettel nyúl a tanárokhoz, és Ung-vidéken az újságírókhoz is. Csapon ez hatványozódott. Három tévés kollégát (Kovács Géza, ifj. Debreceni Mihály és Berecki Tamás) és hat pedagógust (Komonyi Lajos, Komonyi Szvitlana, Hon Melinda, Hurik Ilona, Szaniszló Marianna és Lefkó János) találtunk a 23 fős listán. Molnár Beáta referens és Berecki Zsuzsanna könyvelő pedig a KMKSZ-irodából érkezik.

Csapon nem lesz nehéz dolga a magyar listának, a 26 kiadó helyre 8 párt indít 138 jelöltet, ami a többi vidékekhez képest nagyon enyhe konkurenciának számít, s ugye Csapon 40 százalékos a magyarság aránya. Minden jel alapján ez lehet az a hely, ahol a legnagyobb arányú győzelmet arathatja a KMKSZ. Ez minimum elvárás velük szemben. Azonban mint mindenhol máshol, itt is problémát okozhat, hogy sok magyar jelöltet látni az ukrán pártok listáin. Például Burkus Árpád magyar alpolgármester is a Jedinij Centr listáján indul.

Nemes István