KRUMPLIVAL VESZTEGETIK A VÁLASZTÓKAT UKRAJNÁBAN


Egyre közelebb van az október 25-i választás, és a szavazatok is egyre értékesebbek.

Hamarosan helyi választások lesznek Ukrajnában. Egy héttel ezelőtt 200-300 hrivnyát fizettek a szavazóknak, hogy a “megfelelő helyet” jelöljék be a szavazólapon, de a választások közeledtével már 500, sőt 800 hrivnyát is ajánlanak egy szavazatért.

A képviselők többsége azonban a régi jól bevált módszerhez folyamodik. Háztartási olajat, teát és cukrot osztogatnak. Kijev egyik utcájában fél liter mézet adnak az embereknek, és csak annyi kell hozzá, hogy felmutassák az igazolványaikat. Az ukrán fővárosban kulturális programokkal is próbálják elnyerni a szavazók kegyeit: félarás hajós utazások a Dnyeperen, kedvezmények az idegen nyelv tanulására, de még féláras modern frizurákat is ígérgetnek. Ha valaki arra panaszkodik, hogy a lakása kilátását zavarják a fák koronái, akkor a képviselők ezt is megoldják, és kiküldenek valakit levágni a fákat – írja a Vesztyi.

Egy másik gyakori módszer még az utak helyreállítása, bár helyreállításnak nem lehet nevezni, hisz a választások előtt nem a minőség a lényeg, hanem a gyorsaság. „Pont a választások előtt látjuk az utak tömeges helyreállítását és az épületek külsejének rendbetételét. Eddig semmit sem csináltak, most meg igen. Az emberek gyakran nem is értik, hogy a politikusok így vásárolják meg őket. Később befolyásukat felhasználva sokkal többet szereznek vissza az állami kasszából” – nyilatkozta Alekszej Jakubin, a politikai tudományok kandidátusa.

Egy társadalmi felmérésből kiderült, hogy az ukránok 49 százaléka kész eladni a szavazatát. Egyértelmű, hogy a megállapodás szóbeli, és ha valaki feljelentést tenne, azt nem tudná bizonyítani a bíróságon, így meg lehet úszni büntetlenül azt a hét év szabadságvesztést, ami a szavazók megvesztegetéséért jár. „A stábokban megtalálják a módját, hogy megkerüljék a törvényeket. Például jótékonysági alapítványok által osztogatják a pénzt, ami egy jelöltnek vagy egy politikai pártnak a nevét viseli. Így nem a jelölt osztogatja a pénzt, hanem egy alapítvány. Az ukrán törvénykönyvekben egy hatalmas rés van ezekben a kérdésekben” – mondta Jakubin.