Az ukránok 47 százaléka hajlandó szavazni


Az ukránok 47 százaléka biztos részt vesz az október 25-i választásokon, de csak a lakosság 12 százaléka tudja mit tartalmaz a választásokról szóló új törvény – írja a RIA Novosztyi.

A Demokratikus kezdeményezés alapítvány és a Kijevi Nemzetközi Társadalmi Intézet végzett felmérést a választásokkal kapcsolatban. „Mindenképp ott lesz a 46,6 százalékuk” – mondta Irina Bekeskina, a kijevi alapítvány igazgatója. A megkérdezettek 27,2 százaléka valószínűleg ott lesz, 10,4 százalékuk biztos nem, 5,3 százalékuk pedig nem tudott választ adni.

A felmérés adatai szerint az ukránok 33,4 százaléka már tudja kire fog szavazni, 37,5 százalékuk viszont nem. A megkérdezettek 56,1 százalékának döntő a polgármester jelöltek becsülete. 27,9 százalékuknak a kommunális gazdaság terén szerzett tapasztalat a fontos, 31,6 százalékuk szerint a vezetői ambíciók a fontosak, hogy ki tudjanak állni a település vagy pedig a város érdekeiért. A megkérdezettek 35,6 százaléka szerint a jelenlegi kormány képviselőinek van a legnagyobb esélye a választások megnyerésére, 10,5 százalékuk szerint pedig az előző kormány képviselőinek. Kiderült, hogy csak a szavazók 12 százalékának ismertek a szavazás szabályai. A társadalmi felmérést október nyolc és 20 között tartották Ukrajna 110 településén Luganszk és Donyeck megye megszállt területeinek kivételével. Összesen 2040 embert kérdeztek meg. A hibalehetőség 2,3 százalék.