Első ízben rendezik meg Kijevben a Magyar Kulturális Heteket


Magyarország számára rendkívül fontos, hogy legnagyobb szomszédjában, Ukrajnában megfelelőképpen jelenjen meg a kultúra területén is – hangsúlyozta Keskeny Ernő, Magyarország ukrajnai nagykövete szerdán Kijevben azon a sajtótájékoztatón, amelyen az első ízben megrendezett Magyar Kulturális Hetek részleteiről számoltak be a sajtó képviselőinek.

A nagykövet kifejtette, hogy abban a nehéz helyzetben, amelyben Ukrajna most van, különösen fontos szerep jut a kultúrának a két ország baráti kapcsolatrendszerében.
Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években új alapokra került a kultúrdiplomácia Magyarországon. “Az a Balassi Intézet, amely a 21 országban működő 23 magyar kulturális intézetet irányítja, bekerült a Külügyminisztérium irányítása alá” – mondta. Kiemelte, hogy a közeljövőben Ukrajnában is magyar kulturális intézetet kívánnak nyitni.
A Magyar Kulturális Hetek első eseményeként Balog József magyar zongoraművész tartott mesterkurzust kedden a Csajkovszkij Ukrán Nemzeti Zeneakadémián. Október 22-én Liszt-zongoraest lesz Balog József előadásában. Mint a zongoraművész a sajtótájékoztatón elárulta, az est második felében rendhagyó módon két zongoraversenyt ad elő. A magyar művészt az Ukrán Nemzeti Rádió Szimfonikus Zenekara kíséri.

November 5-én kezdődik és 9-ig tart a hatodik Magyar Kortárs Filmhét, amelyen öt magyar filmet tekinthetnek meg az érdeklődők: Zomborácz Virág Utóélet című alkotását, Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmjét, Miklauzic Bencétől A parkolót, Gigor Attila rendezését, A nyomozót és Tóth Barnabás Rózsaszín sajt című munkáját.

Ezt követően november 17. és 22. között Magyar Gasztronómiai Hetet rendeznek a Kijev központjában lévő Carszke Szelo nevű étteremben, ahol jellegzetes magyar ételeket szolgálnak fel.
December 3-án Csáki András gitárművész ad szólóestet, majd december 10-én egy kiállítással zárul a programsorozat a kijevi magyar nagykövetség épületében.

mti