Moszkva elárulta a szíriai konfliktus megoldását

sziria_aa

Továbbra is támogatást kapnak külföldről a terrorista csoportok Szíriában – közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője csütörtökön Moszkvában.

A külföldről kapott támogatás hiányában a terroristák felett aratott győzelmet jóval gyorsabban el lehetne érni – mondta a szóvivő. Hozzátette, Oroszországot kifejezetten aggasztja az is, hogy nem sikerült a terroristáktól származó olaj illegális kereskedelmének teljesen elejét venni. Aggodalomra ad okot az is, hogy Afganisztán legtöbb tartományában, a 34-ből 25-ben megvetette lábát az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet, köztük a a Tádzsikisztánhoz és Türkmenisztánhoz közeli északi tartományokban is, miközben a dzsihadisták a szomszédos Pakisztánban is tábort akarnak verni.

Az IÁ emberei már térítő és propaganda tevékenységet végeznek Pakisztánban, és más terrorista csoportokkal való kapcsolataik kiépítésén ügyködnek – mondta Zaharova, hozzátéve, hogy Moszkva arra számít, az afgán és pakisztáni hatóságok megtesznek mindent, hogy az IÁ jelentette fenyegetést elhárítsák.

Rövidesen megkezdődik az adatcsere a Pentagonnal
Rövidesen megkezdődik a katonai adatok cseréje Oroszország és az Egyesült Államok, valamint a szövetségesei katonai illetékesei között az Iszlám Állam szíriai pozícióiról – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön.

Az egyeztetés folyamatban van erről, és közel állnak hozzá – mondta egy Szocsiban tartott értekezleten Vlagyimir Putyin. Az adatcserét Moszkva hetek óta szorgalmazza. Az elnök hangsúlyozta, hogy a Szíriában végrehajtott orosz katonai fellépés segít Damaszkusznak abban, hogy politikai megoldást találjon a válságra. Putyin azt is szükségesnek tartja, hogy a kormányhadsereg és a kurdok egyesítsék erőiket.
Oroszország szeptember 30-án indított légicsapásokat Damaszkusz kérésére a polgárháború sújtotta országban, a szíriai kormányerőkkel együttműködve. Nyugati országok azonban aggodalmuknak adtak hangot, amiért az orosz gépek nemcsak az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet állásait, hanem más lázadócsoportokat is támadtak az országban, köztük mérsékeltként számon tartott erőket is.mti