Szerbia megfullad a migránsok gyűrűjében; a kormánynak nincs semmilyen terve


Amennyiben Angela Merkel nem mond le jelenlegi migrációs politikájáról, amely a bevándorlók korlátlan befogadásában merül ki, Szerbia hatalmas méretű válsággal lesz kénytelen szembenézni – hangsúlyozta Radoš Đurović, az ún. Menedékkérőket Segítő Központ igazgatója – közli a delhir.info.

Mint mondta, Szerbia egyelőre tranzitország, de miután Ausztria, Horvátország és Szlovénia várhatóan teljesen lezárja határait, a migránsok központi befogadóhelyévé válik. (Erre egyre több szerb közéleti személyiség mutat rá, csak éppen az ország vezetői nem hajlandóak tudomást venni a tényállásról.)

– Az egészben az a legrosszabb, hogy nincs semmilyen pótterv a válság kezelésére – mondta Đurović, majd hozzáfűzte, hogy a krízisnek súlyos pénzügyi következményei is lehetnek Szerbiára nézve.

Szavai szerint az egy hétnél hosszabb ideig húzódó itt-tartózkodás minden egyes migráns esetében Szerbia számlájára történik, ugyanis az ország mindössze 17 millió eurós segélyt kapott erre a célra az Európai Uniótól, ami rendkívül kis összeg ennyi migráns ellátásához.

Szerbia jelenleg öt befogadóközponttal rendelkezik. Mindegyikben közel ezer migráns fér el. Az ún. ideiglenes befogadóhelyek kapacitása pedig ötszáz migránsig terjed (holott, mint tudjuk, ennél sokkal többen vannak és lesznek).