Ugocsa – külön utakon a magyar pártok


Lassan a végéhez ér a megyében állított magyar listákat bemutató sorozatunk. Az Ung-vidék, Bereg-vidék és a Munkácsi járás állapota után az ugocsai helyzettel folytatjuk. A Nagyszőlősi járás azért is érdekes, mert akárcsak a Beregszászi járásban, itt is külön-külön indít jelölteket a két magyar párt.

Kezdjük a KMKSZ-Ukrajnai Magyar Párttal, már csak azért is, mert mind a 36 választókörzetben találtak jelöltet, listavezetőjükkel együtt 37 név van a listájukon, amit csak a Szolidaritás és a Jedinij Centr (JC) mondhat el. A KMKSZ-UMP lista élén Gál Istvánt találjuk. Annyit lehet róla tudni, hogy 1967-ben született, Verbőcön él és a Pro Agricultura Carpatika szervezet tanácsadója. A magyarok által jelentős számban lakott települések jelöltjeit gyűjtöttük össze a listáról: Tiszaújlakról Bence Rudolf benzinkutas, Tiszaújhelyről Boldog Ferenc farmergazda, Feketepatakról Veszprémi Sándor, Tiszapéterfalváról Virág László ismert KMKSZ-es aktivista, Mátyfalváról Varjú László, Nagypaládról Sőtér Géza iskolaigazgató, Fancsikáról Gábor Katalin óvónő, Szőlősgyuláról Hevesi Miklós magánvállalkozó, Karácsfalváról Gorondi Albert kisiparos, Gödényházáról Dupka József villanyszerelő, Salánkról Kész Barnabás főiskolai tanár, Nevetlenfaluból Király Kálmán zenetanár, Nagyszőlősről Kovács Sándor és Kudron Zoltán, aki a KMKSZ hivatali dolgaival foglalatoskodik a városban, valamint Jacura Ágnes történelemtanár és Fábián István iskolai gondnok, Verbőcről Székely Gusztáv, aki Salánkon tanít, Csepéről Trescsula Mária tánctanár. Találtunk a listán néhány ungvári lakhellyel bejegyzett személyt is, de ennél jobban meglepett minket, hogy az ungvári szerkesztésű Karpatszkij Objektiv hetilap gárdájából itt is vannak jelöltek.

A KMKSZ-hez képest jóval vékonyabb az UMDSZ listája, ők csak fele annyi jelöltet találtak, mint a másik szervezet, azaz szinte biztosan alulmaradnak velük szemben. Kérdés, egyáltalán át tudják-e lépni az 5 százalékos küszöböt. Az UMDP listavezetője a salánki Albók Ödön, aki különféle üzleti vállalkozásokat visz. Megítélése finoman szólva is „érdekes” az ugocsaiak körében. Az azonos összehasonlítás érdekében esetükben is a magyar falvakat válogattuk ki: Tiszaújhelyről Bányász Valentin nyugdíjas, Tiszaújlakról Balázs Gyula magánvállalkozó, Szőlősgyuláról Hevesi József sportvezető, Nagyszőlősről Fazekas József, Dankánics Mária, Ljubka Bogdána és Regljájszkisz Erika vállalkozók, Salánkról Lenyó János, a Plusz Kft. igazgatója, Nagypaládról Megyeri Bródi Melinda családorvos, Feketepatakról Roszoha János, Batárról Udud János nyugdíjas, Verbőcröl Fóris József gazdálkodó, Karácsfalváról Farkas László, Csepéből Cupik Kornélia óvodavezető, Tiszapéterfalváról Csapóczi Katalin felcser.

A Nagyszőlősi járásban a 36 tanácsosi helyért 288 jelölt száll harcba a pártok listáin. Nagyszőlős városában 26 tagú lesz az új képviselői testület, ahová 198-an igyekeznek bekerülni. A KMKSZ-UMP 20 fővel, az UMDP 12-vel próbálkozik. A kulturális szövetség városi listáját Kudron Zoltán, az országos szervezetét pedig Fazekas József vezeti. Mindkét magyar pártnál akadnak olyanok, akik nagyszőlősiként indulnak a járási és a városi listán egyaránt, tehát átfedés tapasztalható, ám a választók dolgát ez megkönnyítheti.

Nemes István