2015 lesz a valaha volt legmelegebb év


Soha nem volt még olyan meleg szeptemberben, mint idén – és ez már a hetedik rekordot döntő hónap 2015-ben. Így már gyakorlatilag biztos, hogy 2015 lesz a legmelegebb év, amióta erről adatok vannak. A világ átlaghőmérséklete 15,9 Celsius fok volt az első őszi hónapban.

1880 óta mérik a hőmérsékletet. A szeptemberi átlaghőmérséklet, amit a szárazföldön és az óceánok felszínén mértek, 0,9 Celsius fokkal magasabb volt, mint a XX. századi átlag. Ez 0,19 fokkal nagyobb, mint az eddigi csúcs, ami 2014. szeptemberben volt. Erről az Amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont készített jelentést. Ha csak a szárazföldi hőmérsékletet nézzük, az 1,16 fokkal volt magasabb, mint az elmúlt évszázad átlaga.

Összement a sarkvidéki jégtakaró
A Nemzeti Hó- és Jégadatbázis tanulmánya szerint a jégtakaró 28,9 százalékkal volt kisebb, mint az elmúlt harminc év átlaga. De az is igaz, hogy volt már ennél sokkal kisebb is a sarki jégsapka.

Változékony időjárás
Akik ősszel indultak Spanyolországba nyaralni, meg is fázhattak. Ott és Alaszkában hidegebb volt, mint lenni szokott. A világ más tájain, viszont sokkal melegebb. Norvégiában például 2,2 fokkal, de ez volt a jellemző az amerikai kontinensen is. Ausztráliában 1900-óta a harmadik legszárazabb szeptember volt a 2015-ös. Ezzel szemben Kína északi részén vagy Japánban a szokásos eső kétszerese esett le egy hónap alatt.

Egész évben
Mindent összevetve, az év első kilenc hónapjában 0,85 Celsius fokkal volt magasabb a hőmérséklet, mint a XX. századi átlag. Csak a január és az április lógott ki a sorból. A meteorológusok azt mondják, hogy a globális felmelegedés és az El Niño együtt okozzák a meleget. A szakemberek már nem várnak olyan nagy hideget idén, ami megakadályozná a rekorddöntést.

faktor.hu