Elbúcsúzott Bacskai József főkonzul (videó)


Ukrajnai megbízásának lejártával csütörtökön az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a Makkosjánosi Helikon hotel éttermében megrendezett ünnepi megemlékezésen hivatalosan is elköszönt Bacskai József, a Magyar Köztársaság ungvári főkonzulja.

Az egybegyűlteket elsőként Szalipszki Endre beregszászi magyar főkonzul köszöntötte, aki ünnepi beszédéven méltatta az egykori hősök tetteit, rámutatott az 56-os események máig tartó pozitív üzenetére. „Az egykori hősök tettei most is arra ösztönöznek minket, hogy küzdjünk a demokráciáért, a szabadságért és függetlenségükért” – fogalmazott a főkonzul.

A megemlékezést követően Szalipszki Endre az egybegyűltek és a kollégái nevében megköszönte Bacskai Józsefnek a magyar–ukrán kapcsolatok építése terén nyolc éven át végzett jelentős munkáját. Bacskai József négy évig Beregszászban és ugyan ennyi ideig a kárpátaljai megyeszékhelyen töltötte be a főkonzuli tisztséget. Elévülhetetlen érdemeiért a megye vezetése korábban Kárpátalja Fejlődéséért díjjal jutalmazta a diplomatát.
„Kedves ukrán és magyar barátaim mondhatnám azt is, hogy testvéreim engedjék meg, hogy a következőkbe kicsit eltérjek a diplomáciai szokásoktól. Befejeződött a külszolgálatom, szeretném önöknek és első sorban a Mindenhatónak megköszönni, hogy segített az ukrán-magyar a jószomszédi és emberi kapcsolatok kiépítésében, ápolásában és fejlesztésében.

Köszönöm önöknek ukrán és magyar barátaim, hogy befogadtak, és segítették a munkámat. A közös eredményeinket majd későbbiekben az utókor megítéli. Köszönöm a munkatársaimnak, hogy segítették a közös feladat ellátását. Arra kérem önöket, hogy a jövőben is segítsék a magyar diplomaták munkáját. Nemzeti ünnepünk alkalmából mindenkinek erőt, egészséget kívánok, a jó Isten áldja meg önöket. Köszönöm Szépen” – búcsúzott Bacskai József ungvári magyar főkonzul.

Bacskai Józsefet szeptember 15-i dátummal a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkárának nevezték ki.