OROSZORSZÁG SZERINT NEM BOMBÁZTAK SZÍRIAI KÓRHÁZAT


Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője cáfolta azt a hírt, hogy Szíriában az orosz harci gépek kedden lebombáztak egy kórházat Szármin településen.

A légicsapásban állítólag 13 ember meghalt. A hírt az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontját (OSDH) nevű, londoni székhelyű emigráns szervezet közölte, Zaharova szerint viszont az OSDH-nak “igen kényelmes” Londonból arról tájékoztatni, mi történik Szíriában, méghozzá úgy, hogy nem megy ki “a terepre”. Oroszország szerint egyébként a szíriai terrorista csoportok továbbra is kapnak külföldről támogatást.

Orvosok és nemzetközi megfigyelők szerint, ugyanakkor legkevesebb négy kórházat ért harci gépekről indított bombatámadás azóta, hogy szeptemberben megkezdődött az orosz katonai beavatkozás az országban.

Zaharova az orosz külügy nevében megköszönte Jimmy Carter volt amerikai elnöknek, hogy az általa alapított nem kormányzati szervezet átadta Oroszországnak az Iszlám Állam szíriai állásait jelölő térképét. Elmondása szerint ezek az adatok nem titkosítottak, és megjegyezte, hogy Moszkva a Pentagontól is hasonló együttműködési készséget szeretne látni.

A katonai adatok cseréje Oroszország és az Egyesült Államok, valamint a szövetségesei katonai illetékesei között az Iszlám Állam szíriai pozícióiról hamarosan megkezdődik, jelentette be vlagyimir Putyin orosz elnök.

mti