Putyin szerint megkezdődik az adatcsere a Pentagonnal

US President Barack Obama (R) and Russian President Vladimir Putin hold a bilateral meeting in Los Cabos, Mexico on June 18, 2012 on the sidelines of the G20 summit. Obama and President Vladimir Putin met Monday, for the first time since the Russian leader's return to the presidency, for talks overshadowed by a row over Syria. The closely watched meeting opened half-an-hour late on the sidelines of the G20 summit of developed and developing nations, as the US leader sought to preserve his "reset" of ties with Moscow despite building disagreements. AFP PHOTO/Jewel Samad

Rövidesen megkezdődik a katonai adatok cseréje Oroszország és az Egyesült Államok, valamint szövetségeseik katonai illetékesei között az Iszlám Állam szíriai pozícióiról – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Az egyeztetés folyamatban van erről, és közel állnak hozzá – mondta csütörtökön Szocsiban, az úgynevezett Valdaj-csoport tanácskozásán, amelyen bel- és külföldi politikai szakértők és üzletemberek vettek részt. Az adatcserét Moszkva hetek óta szorgalmazza.

Az elnök hangsúlyozta: a Szíriában végrehajtott orosz katonai fellépés segít Damaszkusznak abban, hogy politikai megoldást találjon a válságra.

Nem csak az iszlamistákkal van baj
Putyin azt is szükségesnek tartja, hogy a szíriai vezetés felvegye a kapcsolatot azokkal az ellenzéki erőkkel, amelyek készek a párbeszédre és arra, hogy a kormányhadsereg és a kurdok egyesítsék erőiket. Elismerte ugyanakkor, hogy nem csak az iszlamista szélsőségesek, hanem részben a belső szíriai feszültségek is felelősek a válságért. Putyin a hallgatóság előtt kijelentette: “fellebbenti egy kicsit a fátylat a Bassár el-Aszad szíriai elnökkel tartott tárgyalásairól”.

Elmondta: feltette a szíriai elnöknek a kérdést, hogy miként tekintene egy olyan fegyveres ellenzéki erőre, amely ténylegesen kész harcolni az Iszlám Állam ellen, és Oroszországtól ugyanolyan támogatást kapna, mint a kormányerők. A válasz az volt, hogy “pozitívan tekintene rá”.

mti