Ukrajnában nagy mennyiségű hamis választási nyomtatvány került elő


Ukrajna több régiójában is problémák adódtak a szavazólapokkal,  több helyen hamis nyomtatványokra bukkant a választásokat szervező és ellenőrző bizottság.

Tarasz Pasztuh, a Szamopomiscs párt parlamenti képviselője szerint Ternopolban a „Terno-Graf” nyomdában is mintegy ezer darab hamisított nyomtatványra bukkantak, a formákat a ellenőrzés idején próbálta megsemmisíteni a nyomda személyzete, a párt aktivistái a rendőrséget és a helyi választási bizottság aktivistáit hívták a jogsértés ügyében.

Mint ismert, Kárpátalján is voltak problémák a szavazólapokkal. Erről ITT olvashat.

Cserkasszi is felkerült a problematikus városok listájára, mivel ott Szergej Odarics, a helyi szabad-demokraták jelöltje is listára került, ám kis idő múlva a választási bizottság törölte őt a listáról a párt nevével együtt. A központi választási bizottság határozata alapján Odarics visszakerült a listára, ám a választási lapokat itt is újra kellett volna nyomtatni, ám a helyi városi választási bizottság szembehelyezkedett ezzel a határozattal, a kérdés jelenleg a központi ügyészség általi kivizsgálásra vár, így Cserkasszi városban kérdéses a választások megrendezése.

Mariupol is „választási nehézségekkel” küszködik, Rinat Ahmetov oligarcha nyomdája 700 000 nyomtatványt gyártott le, ennek kapcsán a „Petro Porosenko Blokkja” párt feljelentést tett, hogy a nyomtatványok hamisak, így a választásokat el kell halasztani a városban, ezzel Andrej Magera, a központi választási bizottság képviselője is egyetértett. Szakértők szerint a Porosenko-párt attól tart, hogy vereséget szenved a választások során, ezért próbálja megakadályozni azok megrendezését. Jelenleg újra nyomják Mariupolban is a választási dokumentumokat.

Harkovban sem volt hajlandó a városi választási bizottság regisztrálni Mihail Dobkin Rada-képviselőt, ő az „Ellenzéki Blokk” listáját vezeti, és Harkov-megye közgyűlésének tagja.

A központi választási bizottság képviselői szerint Ukrajna több településén fordult elő, hogy a helyi bizottságok nem voltak hajlandóak egyik-másik jelöltet beregisztrálni, dacára annak, hogy több esetben bírósági döntés kötelezte őket erre.

Az ukrán választásokon 1554 külföldi megfigyelő is részt vesz 14 országból és 14 nemzetközi szervezet képviseletében. Kijevben 80 ízben történt feljelentés a választási szabályzat megsértése miatt, több mint negyven ügy már nyomozati fázisban van. Szakértők szerint még itt történt a legkevesebb jogsértés, mivel az ország más régióiban szinte tömeges a választási szabályzat megsértése.