Juncker 16 ponttal készül


Egy tizenhat pontból álló tervezetet küldött Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a vasárnapi brüsszeli migrációs csúcs résztvevőinek.

A dpa német hírügynökség péntek esti brüsszeli értesülése szerint a csúcs előkészületeinek keretében elküldött tervezet azt a célt szolgálja, hogy az érintett országok ne “egymás mellett” beszéljenek el, hanem “egymással” beszéljenek. “A szomszédos országoknak nem lenne szabad egymás ellen fellépniük” – fogalmazott a dpa szerint Juncker.
A részt vevő országok magas rangú diplomatáinak a szóban forgó tervezet alapján ki kell dolgozniuk egy közös nyilatkozatot, amelyet az állam- és kormányfők vasárnap fogadnának el – értesült a hírügynökség.

Az Európai Bizottság elnöke szerdán terjesztette elő javaslatát a rendkívüli csúcstalálkozóra, amelyre Ausztria, Bulgária, Horvátország, Macedónia, Magyarország, Németország, Görögország, Románia, Szerbia és Szlovénia állam-, illetve kormányfője – köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök – kapott meghívást. Jelen lesz továbbá az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk, a miniszteri tanács soros elnökségét ellátó Luxemburg vezetője, valamint az ENSZ menekültügyi főbiztosa is. A találkozón az Európai Menekültügyi Támogató Hivatal (EASO) és az unió határőrizeti ügynöksége, a Frontex is képviselteti magát.

Jean-Claude Juncker tizenhat pontos tervezetéből a dpa német hírügynökség nem ismertetett részleteket.

mti