Az LMP szerint minden magyar szavazat számít


Erős magyar képviseletet a kárpátaljai helyhatóságokban! Ezzel a címmel tett közé felhívást a Lehet Más a Politika (LMP) nevében Ikotity István, az LMP országgyűlési képviselője és Falusi Norbert, az LMP nemzetpolitikai szakszóvivője . Az október 25-i keltezésű levélben ez olvasható:

„Az LMP szerint az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség együttműködése a kárpátaljai magyarok egyik legfontosabb közösségi lépése a kollektív kisebbségi jogok elismeréséért folytatott demokratikus küzdelemben.

A válságoktól sújtott Ukrajnában élő magyarság nélkülözését részben az csökkentheti, ha saját kultúráját és nyelvét önigazgató módon gyakorolhatja a mindennapokban, a hivatalokban, a gazdasági életben és az oktatás területén. A magyar nyelvű kulturális határok jogállami keretek közt való biztosítása egyúttal a sokszínű ukrán társadalom nyugalmának és stabilitásának is előfeltétele.

A kulturális önazonosság mellett, azonban mind Magyarország, mind Ukrajna közös érdekének az kell lennie, hogy olyan fejlődést éljen át a régió, amely a fiatalokat a maradásra és nem az elvándorlásra sarkalja, ahol a nemzeti érzés, a demokrácia és a jólléti fejlődés kéz a kézben egymást erősítő tényezők. Ennek érdekében biztosítani kell a széles körű esélyegyenlőséget, hogy magyarként boldogulhassanak, kiteljesíthessék tudásukat és részt vehessenek a joggal elvárt regionális és helyi modernizációs folyamatokban. Minden magyar szavazat számít, hogy minél erősebb legyen a magyar képviselet a kárpátaljai helyhatóságokban.”