Elmarad a helyhatósági választás a dél-donyecki Mariupolban


Nem nyitottak ki a szavazóhelyiségek Ukrajnában a Donyeck megye déli részén lévő, Azovi-tengerparti Mariupol kikötővárosban, amiért az államfő pártja a Majdan-tüntetések nyomán hivatalából eltávolított Viktor Janukovics volt elnök híveiből alakult Ellenzéki Blokkot tette felelőssé.

A belügyminisztérium vasárnap délelőtti közlése szerint a helyhatósági választások országszerte rendben elkezdődtek, a csaknem 30 ezer szavazókörből azonban 237 nem nyitott meg, mert formai problémák voltak a szavazócédulákkal. Kettő kivételével – amelyek az ország északkeleti részén lévő Szumiban vannak – valamennyi zárva maradt szavazókör Donyeck megyében van. Két városban, Mariupolban és a megyeközponttól északnyugatra lévő Krasznoarmijszkban a jelentések szerint elmarad a választás, mert a területi választási bizottság nem engedélyezte a szavazólapok kiosztását. Szumiban két szavazókörnél azért nem kezdődhetett el a voksolás, mert a helyi bizottság szerint kevés szavazófülkét állítottak fel.

Az ukrán elnök, Petro Porosenko pártja közleményében az Ellenzéki Blokkot tette felelőssé a helyhatósági választások megtorpedózásáért Mariupolban. Az államfő pártja rámutatott arra, hogy a szavazólapokat az Ellenzéki Blokkhoz közel álló donyecki üzletember, Rinat Ahmetov nyomdájában készítették.

“Nyilvánvaló, hogy a Janukovics irányította Régiók Pártjának utódpártja, az Ellenzéki Blokk nem tanulta meg sem az elméletét, sem a gyakorlatát a tiszta választások lebonyolításának” – jegyezte meg a Porosenko mögött álló tömörülés. A párt közölte: kezdeményezi, hogy a stratégiai jelentőségű kikötővárosban a második fordulóra kitűzött napon, november 15-én tartsák meg a voksolást.

A mostani helyhatósági választásokon a 90 ezernél több választóval rendelkező városok polgármestereit két fordulóban választják meg.

mti