Az Egyesült Államok hanyagolja az ukrán problémát


Barack Obama elnök vétójogával élve visszautasította az USA 2016 évi katonai költségvetésének tervezetét, ezért kérdésessé váltak az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások is – írja Komszomolszkaja Pravda.

A költségvetési tervezet egyik tétele 300 millió dollárt irányzott elő az Ukrajna számára szállítandó fegyverekre, ám az elnöki vétó kétségessé tette ezen szállítmányok sorsát. Szergej Jermakov, a védelmi kutatások szakértője szerint Ukrajna a háttérbe szorult a Közel-keleti hadszíntér megélénkülése miatt:

„ A Közel-keleti és afrikai események miatt Ukrajna a háttérbe szorult az USA katonapolitikai terveiben. Az előbbi eseményeket az amerikai szakértők talán előre látták, ám Ukrajnában nem számítottak arra, hogy a dolgok ilyen irányú fordulatot vesznek, és ennyire bonyolulttá válik a helyzet. Most amúgy sem áll jól a demokraták választási szénája Washingtonban, Ukrajna pedig csak újabb olyan problémát jelent számukra, amelynek a megoldása még csak nem is prognosztizálható” – húzta alá Jermakov.