Figyelmeztették az Egyesült Államokat a kínaiak


Peking “határozott tiltakozását” és “nagyfokú elégedetlenségét” fejezte ki amiatt, hogy az USA haditengerészete járőrtevékenységét kiterjesztve megközelítette a kínai Nansa-szigetek Csubi zátonyát a Dél-kínai-tengeren – közölte a külügyminisztérium szóvivője.

Nemzetközi sajtójelentések szerint az USA haditengerészete a Fehér Ház jóváhagyásával irányított rakétákkal felszerelt rombolót vezényelt vitatott hovatartozású szigetekhez, a közismertebb nevükön Spratly-szigetekhez tartozó zátonyok közelébe.

Vang Ji külügyminiszter a történtekre reagálva arra figyelmeztette Washingtont, hogy ne cselekedjen meggondolatlanul és “a semmiből ne idézzen elő bajt” a Dél-Kínai-tengeren. “Azt tanácsoljuk az amerikai félnek, hogy kétszer is gondolja meg, mielőtt cselekszik” – fogalmazott.

Az USS Lassen átlépte azt a 12 tengeri mérföldes határt, amelyen belül Kína saját felségvizeinek tekinti a területet. Washington nem fogadja el Kína szuverenitását e területek felett, és nem ismeri el azt a kínai álláspontot, hogy a zátonyok mesterséges feltöltésével a szárazföld “sziget” státust nyert.

“Washington lépése fenyegeti Kína szuverenitását és biztonsági érdekeit, veszélyezteti a zátonyon tartózkodó kínai személyek és az ott található létesítmények biztonságát, valamint sérti a régió békéjét és biztonságát” – állapította meg a külügyi szóvivő. A közleményben egyúttal kormánya nevében felszólítja az Egyesült Államokat, hogy “azonnal tegye jóvá hibás cselekedetét”.

A Hszinhua hírügynökség friss kommentárjában “otrombán provokatív” lépésnek nevezte az akciót, amellyel megsértette Hszi Csin-ping kínai államelnök és Barack Obama amerikai elnök a közelmúltban Washingtonban megerősített elkötelezettségét az egymás kölcsönös tiszteletére alapuló, konfrontáció- és konfliktusmentes együttműködésre.

A kormányzati véleményt tükröző hírügynökségi cikk szerzője úgy véli, ezek után a térségi feszültségek súlyosbodására lehet számítani.

mti