Meghalt az első orosz katona Szíriában


Egyelőre tisztázatlan, hogy pontosan milyen körülmények között halt meg Szíriában az első orosz katona a légicsapások kezdete óta – írja a Financial Times. Vagyim Kosztyenko vagy öngyilkos lett, vagy lelőtték.

Az orosz hírügynökség, az Interfax szerint Oroszország védelmi minisztere azt mondta, hogy a légierőnél szolgáló, 19 éves Kosztyenko a napi szolgálata végén vetett véget önkezűleg az életének. Állítólag még vizsgálják a fiú halálnak körülményeit, és annyit már tudnak a telefonján lévő üzenetekből, hogy Kosztyenkónak korábban vitája volt a barátnőjével.

A hivatalos bejelentést azonban a vele együtt szolgáló társai nem erősítették meg, és a család is kételyeinek adott hangot. Szemtanúk beszámolói alapján nem lehet kizárni, hogy Kosztyenkóval a szíriai lázadók végezhettek, mert füstöt láttak felszállni arról a latakiai légi támaszpontról, ahol az orosz csapatok – és a 19 éves katona is – állomásoztak, és amit a lázadók a fiú halálának napján aknavetőkkel támadtak – olvasható annak a Ruszlan Levjevnek a blogján, aki figyelemmel követi az orosz beavatkozásokat Ukrajnában és Szíriában is.

Hogy miért érkeznek egymásnak ellentmondó információk, azt egyelőre nem tudni, az viszont némileg árnyalhatja a képet, hogy az FT szerint Oroszországban bűncselekménynek számít orosz katonahalálról beszélni, írni vagy tudósítani, és ezért lehet ennyire zavaros Kosztyenko halálának története.

mti