Menekültáradattal küzd Jemen is


Jemen az év eleje óta tartó polgárháború mellett komoly menekültáradattal is küzd. Mintegy 70 ezer, főként etióp és szomáliai bevándorló érkezett az arab világ egyik legszegényebb államába – közölte kedden az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).
“A jelenleg zajló konfliktus és a súlyosbodó humanitárius válság ellenére közel 70 ezer menekült, menedékkérő és migráns érkezett hajóval Jemenbe az év eleje óta” – mondta sajtótájékoztatóján Adrian Edwards, a szervezet szóvivője.

Hozzátette, hogy az idén érkezettek több mint fele a polgárháború március 26-i kirobbanása után ért partot Jemenben. Az UNHCR korábban arról számolt be, hogy a menekültek közül sokakat becsapnak az embercsempészek, akik azt mondják nekik, hogy már véget ért a háború Jemenben. Szakemberek szerint az Ádeni-öblön való átkelés nem veszélytelen, az Afrika szarva és Jemen közötti tengerszakaszon idén közel kilencven ember vesztette életét.
Az Ádeni-öböl partján fekvő Jemenben hónapok óta harcolnak egymással az Irán támogatását élvező síita lázadók és az előlük külföldre menekült Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök erői. Szaúd-Arábia a felkelők visszaszorítása érdekében nyolc arab ország támogatásával márciusban légi hadműveleteket indított.

A polgárháborút kísérő véres merényletek, támadások az Iszlám Állam növekvő befolyását jelzik Jemenben.
A hónapok óta zajló konfliktus egyik alapja, hogy az északi és déli országrész 1990-es egyesítése nem teremtett egy egységes nemzetet. Helyette egy rendkívül heterogén állam jött létre.

mti