Menekültáradattal küzd Jemen isJemen az év eleje óta tartó polgárháború mellett komoly menekültáradattal is küzd. Mintegy 70 ezer, főként etióp és szomáliai bevándorló érkezett az arab világ egyik legszegényebb államába – közölte kedden az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).
“A jelenleg zajló konfliktus és a súlyosbodó humanitárius válság ellenére közel 70 ezer menekült, menedékkérő és migráns érkezett hajóval Jemenbe az év eleje óta” – mondta sajtótájékoztatóján Adrian Edwards, a szervezet szóvivője.


Hozzátette, hogy az idén érkezettek több mint fele a polgárháború március 26-i kirobbanása után ért partot Jemenben. Az UNHCR korábban arról számolt be, hogy a menekültek közül sokakat becsapnak az embercsempészek, akik azt mondják nekik, hogy már véget ért a háború Jemenben. Szakemberek szerint az Ádeni-öblön való átkelés nem veszélytelen, az Afrika szarva és Jemen közötti tengerszakaszon idén közel kilencven ember vesztette életét.
Az Ádeni-öböl partján fekvő Jemenben hónapok óta harcolnak egymással az Irán támogatását élvező síita lázadók és az előlük külföldre menekült Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök erői. Szaúd-Arábia a felkelők visszaszorítása érdekében nyolc arab ország támogatásával márciusban légi hadműveleteket indított.

A polgárháborút kísérő véres merényletek, támadások az Iszlám Állam növekvő befolyását jelzik Jemenben.
A hónapok óta zajló konfliktus egyik alapja, hogy az északi és déli országrész 1990-es egyesítése nem teremtett egy egységes nemzetet. Helyette egy rendkívül heterogén állam jött létre.

mti