Sikeres magyar szereplés Munkácson


Munkácson is ismertté váltak a pártlistákra leadott szavazatok arányai, s bár ez még nem tekinthető hivatalos végeredménynek, de érdemi változás aligha következik be. Amit már eddig is sejteni lehetett, végleg beigazolódni látszik: a KMKSZ-Ukrajnai Magyar Párt jócskán túllépve a minimális 5 százalékos határt, bejutott a városi tanácsba.

Balogáék városában az esélyeknek megfelelőn a Jedinij Centr (JC) fölényes győzelmet aratott. Listájukra 11 202 szavazat érkezett, ami kimagasló, 36 százalékos eredménynek felel meg. Második a Vidrodzsennya 19 százalékkal, rájuk hatezernél is többen szavaztak. A Batykivscsina a harmadik (7,38%).
És ami magyar szempontból a legörvendetesebb: a KMKSZ listája olyan kétezer támogatót talált, s 6,46 százalékos mutatóval ott lesz a városi döntéshozatalban. Rajtuk kívül még a Szampomics is bejutott (6,23%).

A Szolidaritás listája viszont 5 százalék alatt maradt, ez kiábrándító pofon Hennagyij Moszkaléknak. Munkácson Viktor Baloga fiát, Andrij Balogát választották meg nagy fölénnyel polgármesternek. Ismerve a JC és a KMKSZ közötti jó viszonyt, nagy esélye van annak, hogy a magyar párt kifejezetten előnyös pozíciókat kaphat a munkácsi városházán, ami segíthet a magyar érdekek minél hatékonyabb megjelenítésében.