Ugocsában is a magyaroknak áll a zászló


Ugyan a Jedinij Centr (JC) nyerte a nagyszőlősi járási választást, ám ha összeadjuk a két magyar párt eredményét, fölényes magyar sikert könyvelhetünk el Ugocsában is.

A külön induló két magyar párt közül egyértelműen a KMKSZ-UMP szerepelt jobban, az előzetes eredmények alapján a voksok 15,64 százalékát szerezte meg. Az UMDP támogatottsága ennek a fele volt, eredményük 7,68 százalék. Viszont ha összeadjuk a kettőt, már 23 százalék felett járnak, amivel a magyar pártok együtt már az elsők. A két szervezet között létrejött választási megállapodás azt is tartalmazza, hogy ahol külön indultak – a Beregszászi és a Nagyszőlősi járásban –, ott a választások után koalícióra fognak törekedni.

Ha külön vizsgáljuk a pártokat, a JC lett az első 18,62 százalékkal. A Vidrodzsennya a második 16,58 százalékkal. A Szolidaritás listája 16,5 százalékot kapott, összesen tehát öt párt lehet jelen a Nagyszőlősi Járási Tanácsban.

Arról már korábban írtunk, hogy a helyek számát tekintve a KMKSZ-nek 7, az UMDP-nek 4 mandátum juthat. A JC 9 képviselőt delegálhat.

További eredmények ITT.