Az USA fokozni készül az Iszlám Állam elleni légi hadműveleteit

irak_iszlamallam

Az Egyesült Államok fokozni készül az Iszlám Állam (IÁ) elleni légi hadműveleteit Szíriában erőteljesebb légi csapások révén, növelve az amerikaiak vezette koalíció gépeinek a számát ezekben az akciókban – mondta kedden Ashton Carter amerikai védelmi miniszter egy washingtoni szenátusi bizottsági meghallgatáson.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az Obama-kormányzat változtatott a dzsihadisták elleni támadások irányán is, vagyis a jövőben az IÁ által Szíria “fővárosává” kikiáltott Rakka, valamint Anbár tartomány fővárosa, Ramádi lesz a légi hadműveletek fő célpontja.

Joseph Dunford amerikai vezérkari főnök ugyanezen a meghallgatáson jelezte: megfontolja majd, hogy növeljék az iraki hadsereget segítő amerikai csapatok létszámát az Iszlám Állam elleni hatékonyabb küzdelem érdekében.

A The Washington Post úgy fogalmaz: az Egyesült Államok azt fontolgatja, hogy csapatait közelebb tolja az első vonalhoz mind Szíriában, mind Irakban. Ennek hátterében a lap szerint az áll, hogy egyes amerikai tanácsadók nyomást gyakorolnak a Fehér Házra, elégedetlenségüket fejezve ki amiatt, hogy nem érnek el túl nagy sikereket az IÁ elleni harcban.

Ezért Washington fontolóra veszi – írja a lap -, hogy az amerikai jelenlétet erőteljesen kiterjeszti mind Irakban, mind Szíriában. Arról még nincsenek konkrét elképzelések, hogy mennyivel növelnék az ottani amerikai katonák létszámát, egyelőre csak a különleges erők kisebb csoportjáról lenne szó, a katonai tanácsadók pedig az iraki hadműveleti területekhez közelebb végeznék feladatukat.Az amerikai erők nem túlságosan nagy hatékonyságára hivatkoztak a múlt héten Irakban az ottani kormánykoalíció tagjai és a befolyásos síita milíciák azt sürgették a kormányfőtől, hogy kérje Oroszországtól az IÁ ellen Szíriában folyó légicsapások kiterjesztését az ország területére.

Haider al-Abádi miniszterelnök állítólag azt válaszolta, most nem alkalmas az idő arra, hogy Bagdad bevonja az oroszokat a harcokba, mivel az csak bonyolítaná az amerikaiakkal való viszonyt, továbbá a jövőben kedvezőtlen következményei lennének az Amerikával való hosszú távú kapcsolatokra nézve.

mti