Az USA fokozni készül az Iszlám Állam elleni légi hadműveleteit


Az Egyesült Államok fokozni készül az Iszlám Állam (IÁ) elleni légi hadműveleteit Szíriában erőteljesebb légi csapások révén, növelve az amerikaiak vezette koalíció gépeinek a számát ezekben az akciókban – mondta kedden Ashton Carter amerikai védelmi miniszter egy washingtoni szenátusi bizottsági meghallgatáson.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az Obama-kormányzat változtatott a dzsihadisták elleni támadások irányán is, vagyis a jövőben az IÁ által Szíria “fővárosává” kikiáltott Rakka, valamint Anbár tartomány fővárosa, Ramádi lesz a légi hadműveletek fő célpontja.

Joseph Dunford amerikai vezérkari főnök ugyanezen a meghallgatáson jelezte: megfontolja majd, hogy növeljék az iraki hadsereget segítő amerikai csapatok létszámát az Iszlám Állam elleni hatékonyabb küzdelem érdekében.

A The Washington Post úgy fogalmaz: az Egyesült Államok azt fontolgatja, hogy csapatait közelebb tolja az első vonalhoz mind Szíriában, mind Irakban. Ennek hátterében a lap szerint az áll, hogy egyes amerikai tanácsadók nyomást gyakorolnak a Fehér Házra, elégedetlenségüket fejezve ki amiatt, hogy nem érnek el túl nagy sikereket az IÁ elleni harcban.

Ezért Washington fontolóra veszi – írja a lap -, hogy az amerikai jelenlétet erőteljesen kiterjeszti mind Irakban, mind Szíriában. Arról még nincsenek konkrét elképzelések, hogy mennyivel növelnék az ottani amerikai katonák létszámát, egyelőre csak a különleges erők kisebb csoportjáról lenne szó, a katonai tanácsadók pedig az iraki hadműveleti területekhez közelebb végeznék feladatukat.

Az amerikai erők nem túlságosan nagy hatékonyságára hivatkoztak a múlt héten Irakban az ottani kormánykoalíció tagjai és a befolyásos síita milíciák azt sürgették a kormányfőtől, hogy kérje Oroszországtól az IÁ ellen Szíriában folyó légicsapások kiterjesztését az ország területére.

Haider al-Abádi miniszterelnök állítólag azt válaszolta, most nem alkalmas az idő arra, hogy Bagdad bevonja az oroszokat a harcokba, mivel az csak bonyolítaná az amerikaiakkal való viszonyt, továbbá a jövőben kedvezőtlen következményei lennének az Amerikával való hosszú távú kapcsolatokra nézve.

mti