Befagyott a párbeszéd Moszkva és London között


Oroszország londoni nagykövete szerint befagyott a párbeszéd a két ország között, az egyetlen terület, ahol még valamennyire épek a kapcsolatok, az a kultúra területe – írja a Lenta.ru Alekszandr Jakovenko londoni nagykövetre hivatkozva.

„A párbeszéd megszakadása elsősorban a szíriai és az ukrán konfliktus miatt történt, a múlt héten a Külügyminisztérium felé intézett jegyzékemre, amelyben az Iszlám Államra vonatkozó felderítési adatokat kértem, egyértelmű és határozott „nem” volt a válasz. Ugyanebben a jegyzékben kértem, hogy adják meg a Szabad Szír Hadsereg adatait a kapcsolatfelvétel céljából, ám ugyanígy visszautasítás volt a válasz. Az ukrán események óta csökkenteni kellett a követség létszámát is, mert az angol hatóságok nem hosszabbították meg a diplomata vízumot némelyik munkatársamnak” – jelentette ki Jakovenko.

„Az angol konzervatív párt közleményben jelentette ki, hogy Oroszország hatalmas veszélyt jelent a szigetországra nézve, és ezzel megadták a további kapcsolatok alaptónusát. Én állandó kapcsolatban vagyok a parlament tagjaival, a közeljövőben remélem, hogy találkozhatok Jeremy Corbinnal, a Munkáspárt vezetőjével, akit pártja majd 60 százalékos többséggel választott meg vezetőjének ez év szeptemberében. Ő élénken ellenzi, hogy Nagy-Britannia beavatkozzon a szíriai konfliktusba” – tette hozzá a nagykövet.