Körbezárta a rendőrség és az Ukrán Nemzeti Gárda Szolyvát


Körbezárta Szolyvát szerda este az Ukrán Nemzeti Gárda és a rendőrség. Meg nem erősített hírek szerint választási csalás állhat a nagyszabású akció hátterében.

Az elsődleges információk szerint gépfegyveres egyenruhások lezárták a városból be és kivezető utak mindegyikét. A hatóságok még nem adtak ki hivatalos közleményt a történtekkel kapcsolatban.

Egyes internetes portálok tudni vélik, hogy választási csalás állhat a rendőrségi akció hátterében. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk a Vidrodzsennya színeiben induló mostani polgármester, Ivan Lanyo a voksok első összeszámlálása után 9 szavazattal előzte meg riválisát, Ivan Mikulcját, aki mögött a Jedinij Centr (JC) sorakozott föl. Szolyván nyolc körzet volt, ebből ötben nyert a JC-s jelölt, mégis ellenfelét hozták ki győztesnek, aki a nyári munkácsi lövöldözés egyik főszereplőjének, Mihajlo Lanyónak a testvére.

A Jedinij Centr helyi választási stábja még hétfőn szavazatvásárlással vádolta meg a másik jelöltet, ezzel egyidejűleg a JC-től delegált választási megfigyelők több körzetből is visszaéléseket, törvénytelenségeket jelentettek. Ezek alapján a választási bizottság újraszámlálást rendelt el 3 körzetben. A szavazatok újraszámolását követően kiderült, hogy a leadott szavazatok száma nem egyezik meg a szavazókőri jegyzőkönyv adataival.

A korábbi 9-ről mindössze 2 szavazatra csökkent a két jelölt közötti különbség. Így Jedinij Centr kedden beadvánnyal fordult a helyi választási bizottsághoz, melyben kérvényezték a többi öt szavazókörben is a szavazatok újraszámolását. Ám ezzel egy időben „tyituskák” (fizetett verőemberek) körbevették a választási bizottság épületét, egyes hírforrások szerint a rendőrök menekítették ki a JC-es aktivistákat.