Megvámolták az ajándék amerikai Hummereket


967 ezer, vagyis kis híján egymillió hrivnya vámot róttak ki az Egyesült Államok által Ukrajnának ajándékozott Hummer katonai terepjárókra – közölte az Ekonomicsna Pravda az Állami Pénzügyi Szolgálat egyik illetékesére hivatkozva – olvasható a Kárpátalja hetilap internetes változatában.

A mintegy 100 használt M998 típusú HMMWV gépkocsi vámkezelésére július közepén került sor egy Lviv megyei katonai alakulat számára. A vámkezelés időpontjában a 967 ezer hrivnya illeték 44 ezer dollárnak felelt meg. A 6,2–6,5 literes motorral szerelt gépkocsikat 1986 és 1995 között gyártották.
A portál szerint a napokban vált ismertté, hogy tárgyalások folynak egy amerikai vállalattal a járművek modernizálásáról, melynek során a gépkocsikat egyebek mellett páncélozott karosszériával, a jelenleginél nagyobb teljesítményű hajtóművel és fékekkel szerelnék fel.

A modernizáció költségei közelítenének az új járművek árához, vagyis nem lenne olcsó mulatság Ukrajna számára, egyelőre azonban nem kizárt, hogy a finanszírozást az amerikai költségvetés vállalná – írja az Ekonomicsna Pravda.

A portál emlékeztet, hogy az Egyesült Államok Ukrajnának összesen 230 használt Hummer leszállítását tervezi.