Sorozás: a minőségre helyezik a hangsúlyt


„A hadkiegészítők azt a feladatot kapták, hogy az őszi behívások során minőségi szelekciót végezzenek, elsősorban önként jelentkezőket toboroznak, ha kevés az önkéntes, akkor bárkit, aki sorköteles – hangsúlyozta Sztepan Poltorak védelmi miniszter szerdai harkovi sajtótájékoztatóján. A miniszter egyértelművé tette, hogy ellenzi az úgynevezett utcai toborzást.

„Megvagyok győződve arról, hogy a behívást – legyen az sorkatonai szolgálat vagy mozgósítás – az ukrán törvényeknek megfelelően kell lebonyolítani. A törvényeket nem csak betartatni kell, hanem betartani is. Fontos, hogy a hadkiegészítők nagyon alapos szelekciót, azokra van szüksége a hadseregnek, akik szeretnének szolgálni és meg akarják védeni a hazájukat. Nincs szükség olyanokra, akik menekülnek a problémáktól. Utóbbiakból nem sok haszna van a seregnek” – fogalmazott Poltorak.

A védelmi miniszter kihangsúlyozta, hogy a sorkatonákat nem vezénylik a kelet-ukrajnai terrorellenes hadművelet helyszínére.
Ahogy arról korábban már írtunk az őszi sorozás október 1-én kezdődött és az előzetes tervek szerint október 31-ig tartott volna. Viszont a múlt héten Petro Porosenko államfő bejelentette, hogy az önkormányzati választások miatt elhalasztják a behívást. A rendelet szerint az őszi sorozás november 1-jén veszi kezdetét és 30-ig tart majd. A tervezetthez hasonlóan 11 ezer állampolgárt soroznak be egy, illetve másfél évig tartó szolgálatra a behívottak iskolázottságától függően.

Sorkatonai szolgálatra a 20-27 év közöttieket hívják be. A 18-19 évesek saját döntésük alapján szintén bevonulhatnak, és letölthetik most a szolgálatot.