Több mint háromszáz áldozata van az afganisztáni földrengésnek


Háromszáztizenegyre nőtt az afganisztáni központú földrengés halálos áldozatainak száma helyi idő szerint kedd délelőttre, a sérülteké pedig mintegy ezer az AP hírügynökség összesítése szerint, amelyet hivatalos közlések alapján készített.

A legfrissebb adatok szerint a 7,5-ös erősségű földrengésnek Afganisztánban, Kabultól 254 kilométerre északkeletre volt az epicentruma, a szomszédos Pakisztánban több áldozatot szedett. Ott legalább 237-en vesztették életüket, míg Afganisztánban 74-en. Az áldozatok száma jóval magasabb is lehet, mert nagyon nehéz adatokhoz jutniuk a hatóságoknak, ugyanis a rengés miatt nagy területekkel megszűnt a vezetékes és a mobiltelefon-összeköttetés. A katasztrófamentők nehezen tudnak eljutni a természeti csapás sújtotta vidékekre.

Az észak-afganisztáni Tahár tartományban meghalt 12 iskolás lány, akikkel valójában nem a földrengés, hanem a miatta kitört pánik végzett. A helyi katasztrófavédelem vezetőjének beszámolója szerint a lányokat agyontaposta az iskolából kimenekülő tömeg. A tömeghisztériában több tucatnyian megsérültek, őket kórházban ápolják.

Az afganisztáni Kunár tartomány kormányzója arról számolt be, hogy a térségben komoly károkat okozott a természeti katasztrófa. Badahsán kormányzója azt közölte, hogy a tartományban 1450 lakóépület dőlt romba a földrengés miatt.

A rengést nemcsak Kabulban, hanem India és Pakisztán fővárosaiban – Újdelhiben és Iszlámábádban – is érezték. Iszlámábádban a házak falai inogtak, és az emberek félelmükben az utcára futottak, miközben Korán-verseket mormoltak – számolt be a történtekről az AP amerikai hírügynökség. Újdelhiben egy percig tartott rengés, amely ott is megremegtette a házak falait.

Az indiai meteorológiai intézet igazgatója szerint a helyi idő szerint kora délután bekövetkezett rengés középpontja a Hindukus hegység alatt volt.

mti