Egyre több ország korlátozza az internet szabadságát


Egyre több ország tesz lépéseket az interneten zajló információáramlás és szabad véleménynyilvánítás korlátozására – állapítja meg legfrissebb jelentésében a Freedom House.

A washingtoni központú nemzetközi jogvédő szervezet szerint a vizsgált 65 ország közel felében tapasztalták az internet szabadságának csökkenését 2014 júniusa óta, s ez a tendencia immár az ötödik egymást követő évben folyatódott.

A jelentés összefoglalója szerint bár az internet-használatot legkeményebben Kínában, Szíriában és Iránban cenzúrázzák, a legnagyobb romlás ebben a tekintetben Ukrajnában, Líbiában és Franciaországban következett be. Utóbbiban a Charlie Hebdo hetilap elleni, év eleji merénylet nyomán törvényt fogadtak el a titkosszolgálatok jogköreinek megerősítésére, amelyet többen az amerikai Hazafias törvényhez (Patriotic Act) hasonlítanak.

A helyzet a vizsgált országok közül leginkább Srí Lankán és Zambiában javult, mindkét országban kormányváltás volt nemrégiben.

A független nem kormányzati szervezet azt írta éves jelentésében, hogy a jelentésben szereplő 65 országból összesen 14-ben fogadtak el tavaly olyan jogszabályt, amely kiterjeszti a kormányzat felügyeleti jogait.

Az amerikai szenátus júniusban viszont megszavazta azt a törvénytervezetet, amely véget vet a jelhírszerzésre szakosodott Nemzetbiztonsági Ügynökség azon gyakorlatának, hogy tömegesen és válogatás nélkül gyűjtse a telefonhívások címzettjeire és időtartamára vonatkozó metaadatokat. A jelentés készítői szerint ez nagy lépés az internet kormányzati felügyeletére vonatkozó szabályozás reformja felé.

mti