Ismertté váltak a megyei magyar képviselők nevei


Már tudni vélik, ki az a nyolc képviselő, aki a Kárpátaljai Megyei Tanácsban a magyar érdekeket fogja képviselni. A közös megyei magyar lista az előzetes adatok szerint 8,95 százalékos támogatottságot ért el október 25-én, ami nyolc mandátumot ér a 64 fős testületben.

Az ugocsai Barta József listavezetőként automatikusan helyet foglalhat a közgyűlésben. Rajta kívül a KMKSZ csapatából ott lehet még Gulácsy Géza Munkácsról, a KMKSZ Jótékonysági Alapítványának igazgatója, Orosz Ildikó, a főiskola elnök asszonya, Kész Barnabás főiskolai tanár Salánkról és Orosz János. Utóbbi nem nagyon ismert a kárpátaljai magyar közvélemény előtt. A KárpátHír annyit tudott meg róla, hogy a Munkácsi járási Izsnyétén lakik, 1968-ban született, s a Beregszászi magyar konzulátuson dolgozik biztonsági őrként.

Az UMDSZ részéről három képviselő juthat mandátumhoz: Rezes Károly szőlősgyulai bútorvállalkozó, Péter Csaba beregszászi üzletember és Tóth Miklós Bátyúból, aki a Delta nevű üzleti vállalkozás vezetője.

A transkarpatia.net híroldal a magyarok remek szereplését elemezve megjegyzi, hogy olyan „arany pozíciót” szereztek maguknak, amivel kihagyhatatlanok a koalícióból. Márpedig ennek köszönhetően sok mindent kérhetnek, akár még a tanácselnöki posztot is. Az oldal szerint az, hogy a magyarok milyen kéréssel, feltételekkel állnak elő, az Budapesten dől el, de mint fogalmaznak, „biztosnak látszik a 15 éve tartó magyar elnyomás megszűnése Kárpátalján”.

A KMKSZ-Ukrajnai Magyar Párton kívül még öt politikai erő jutott be a megyei közgyűlésbe. A JC 18, a Szolidaritás 15, a Vidrodzsennya 11, a Batykivscsina 8, az Ellenzéki Blokk 4 mandátummal rendelkezik.