Magyarország újabb öt ukrán katona gyógykezelését vállalta


Szerdán újabb öt, a kelet-ukrajnai terrorellenes harcokban súlyosan megsebesült katonát szállítottak gyógykezelésre a budapesti Honvédkórházba – közölte a megyei tanács sajtószolgálata.

A közlemény szerint ezek a katonák a Debalceve környéki harcokban sérültek meg. Volodimir Csubirko, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke, Szalipszki Endre beregszászi főkonzul és családtagjaik kísérték a katonákat az Asztély–Beregsurány ukrán-magyar közúti határátkelőhelyig, ahonnan két mentőautóval szállították őket a magyar fővárosba.

Vadim Zjablincev (Berdicsiv város, Zsitomir megye), Ivan Szkljar (Magyarkomját, Nagyszőkősi járás), Olekszandr Cipf (Munkács), Jurij Vudmaszka (Alsórosztoka, Nagybereznai járás), Jevhen Busmakin (Tiha, Nagybereznai járás) a megyei tanács elnökének személyes közbenjárásával gyógyulhat Budapesten. A sérülteknek erre az időre a magyar külképviselet schengeni vízumot állított ki.

„Eddig is és ezek után is azon leszünk, hogy katonáink a lehető legjobb egészségügyi ellátást kapják. Nyáron 15 katonát már gyógykezeltek Budapesten. Magyarországi partnereink biztosítottak minket arról, hogy a jövőben is segítenek a sérültjeink ellátásában”

– idézi a közlemény Volodimir Csubirkót.