Szijjártó reagált a kemény amerikai kritikákraA külgazdasági és külügyminiszter szerint a Colleen Bell budapesti amerikai nagykövet által felvetett kérdéseket Magyarország az Európai Unióval vitatja, illetve vitatta meg, és azokat le is zárta.


Szijjártó Péter ezt csütörtökön az amerikai nagykövetnek a Budapesti Corvinus Egyetemen a magyar–amerikai kapcsolatokról tartott szerdai beszédére reagálva közölte az MTI-vel.

„Sokszor hallhattuk már a Colleen Bell egyetemi előadásán elmondott amerikai véleményeket, azok semmi újdonságot nem tartalmaztak” – olvasható Szijjártó Péter nyilatkozatában. A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel Magyarország nem az Egyesült Államok, hanem az Európai Unió tagállama, „a nagykövet által felvetett kérdéseket az Európai Unióval vitatjuk meg. Sőt, korábban már meg is vitattuk, és le is zártuk őket.”

„Tudjuk, hogy az Amerikai Egyesült Államok szeretne minél több bevándorlót látni Európában, nyilván ezért fogalmazták meg most a véleményüket, ugyanakkor Magyarország az egyetlen olyan európai ország, amely meg tudta állítani a határainál a bevándorlók áradatát” – áll a nyilatkozatban.

A nagykövet egyebek mellett kritizálta a kormány menekültpolitikáját, a paksi atomerőmű bővítését és a korrupciót – erről itt írtunk bővebben.