Ukrajna nem kér az orosz gázból


Ukrajna azt tervezi, hogy jövőre teljesen lemond az orosz gázimportról. Erről az elképzelésről Andrij Kobelev, a Naftogaz vezérigazgatója beszélt.

Az ukrán állami gázszolgáltató az idén már többszörös mértékben csökkentette a Gazpromtól vásárolt gáz mennyiségét. Az év elejétől mindössze 6 milliárd köbméter gáz érkezett közvetlenül Oroszországból. Néhány éve Kijev még évi 52 milliárdot vásárolt Moszkvától, igaz, akkor nem terhelték ilyen súlyos konfliktusok a két szomszédos ország viszonyát, s lényegesen olcsóbb is volt a kék láng ára.

Jelenleg Ukrajna 227 dollárt fizet ezer köbméter orosz gázért, de jövőre tovább csökkenhet a tarifa, s akár 150 dollár alá is eshet. Az már egy egészen más kérdés, hogy akkor mégis miért nő drasztikusan a lakossági gázár?

A Naftogaz igazgatója két módon szeretne megszabadulni az orosz gázfüggőségtől. Még nagyobb mértékben támaszkodna a szomszédos országokból érkező reverz gázra, valamint tovább csökkentené a belső fogyasztást. A más európai cégektől vásárolt energia mennyisége az idén meredeken emelkedett, 2,2 milliárdról 8,8 milliárdra nőtt.