Washington: Moszkva nem győzhet Szíriában


Oroszország nem győzhet Szíriában, legfeljebb megmentheti Bassár el-Aszadot a kudarctól, s az elnökhöz hű erőket támogató orosz akciók csekély eredménnyel jártak ahhoz képest, amilyen hevességgel vitték véghez a légicsapásokat – fejtette ki szerdán a France24 francia hírtelevíziónak adott interjújában Anthony Blinken.

Az amerikai külügyminiszter-helyettes úgy vélekedett: Oroszország szíriai beavatkozása nem járt túl jó eredményekkel. “Ők nem győzhetnek Szíriában, talán megelőzhetik, hogy Bassár el-Aszad elnök veszítsen, de nem lesznek képesek győzni” – mondta az amerikai politikus.

Hozzátette ugyanakkor: Oroszországnak már van indítéka és befolyása, hogy rábírja Aszadot egy politikai átmenet elfogadására. Általános egyetértés van, hogy Szíriában nem lehetséges semmiféle katonai megoldás, s ezt az oroszok is egyre inkább elismerik – mondta Blinken. Úgy látta: Moszkva nem engedheti meg magának, hogy elidegenítse az egész szunnita muzulmán világot. Az amerikai külügyminiszter-helyettes szerint most már egyértelmű, hogy (a síita) Irán részese lesz a Szíria jövőjéről folytatott párbeszédnek.

Arra a kérdésre, miszerint Asszad eltávolítása a hatalomból előfeltétele-e bármifajta előrelépésnek, Blinken azt felelte: “Nem előfeltétel, de a beindítandó folyamatnak el kell vezetnie Aszad távozásához.”

Moszkvai közlések szerint az orosz harci gépek több mint 800 terrorista célpontot semmisítettek meg Szíriában a légi csapások szeptember 30-i megkezdése óta. Az oroszok állították, hogy ez a hadművelet-sorozat az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet ellen irányul, de Washington szerint ezeknek az akcióknak a mérsékelt lázadók is a célpontjai.

mti