Gázár: 1200 köbméter jár kedvezményesen


Változik a téli fűtési szezon során felhasználható kedvezményes áru gázkeret mennyisége.

Az eddigi szabályozás szerint havi 200 köbméterig 3,60 hrivnyát kellett fizetni, az azt meghaladó mennyiségért viszont már a dupláját. Az új rend értelmében minden háztartás kap egy 1200 köbméteres keretet a téli időszakra. Ez hat hónapot ölel fel, október 15-től április 15-ig. S bár kiszámoljuk, rájövünk, átlagosan ugyanúgy marad a 200 köbméter havonta, a különbség annyi, hogy az adott hónapban fel nem használt kedvezményes gáz mennyisége átvihető a következő hónapra.

Példa, amennyiben valaki októberben csak 100 köbmétert fogyasztott, a maradék 100 nem vész el, azt beszámítják a novemberi fogyasztásába, ami így akár 300 köbméter is lehet a 3,60-as áron. Így az enyhébb téli hónapokban megtakarított gázmennyiség a hidegebb hónapokban is felhasználható a kedvezményes tarifa szerint.

Korábban volt egy olyan elképzelés is, hogy 200-ról 400-ra növelik a havonta felhasználható kedvezményes áru gáz mennyiségét. Jövő év elején pedig megvizsgálják a lakossági gázár megalapozottságát, s még a csökkentés sem zárható ki.