HOLLANDIÁBAN NÉPSZAVAZÁSRA BOCSÁTJÁK UKRAJNA EU-TÁRSULÁSI ÜGYÉT


Hollandia 2016 április hatodikán népszavazást tart Ukrajna és az Európai Unió társulása ügyében. Erről az ország választásokért felelős állami szervezete nyilatkozott.

A nyilatkozat szerint jól fel kell készülni a szavazásra és elegendő időt kell adni az embereknek a kérdés társadalmi megvitatására. „Ön támogatja, vagy ellenzi Ukrajna és az Európai Unió társulását?” – a hollandoknak erre a kérdésre kellesz választ adniuk.

A népszavazás kezdeményezői a Stílus nélkül holland blog szerkesztői, az EU Állampolgárok Bizottsága és a Fórum a Demokráciáért szervezet, amelyeknek együttes erővel sikerült összegyűjteni a népszavazás kihirdetéséhez szükséges 300 ezer szavazatot. A véleményük szerint ez a társulási egyezmény az EU bővítéséhez is vezethet, és ehhez az ország lakóinak véleményét is ki kell kérdezni. A népszavazáson csak a holland állampolgárok vehetnek részt és érvényesnek tekintendő, ha a szavazók legalább 30 százaléka megjelenik. A szavazás eredménye azonban nem kötelező jellegű, így a kormány az eredményektől függetlenül a parlament döntésére hagyatkozhat.