Megkezdődtek a tárgyalások Szíria jövőjéről


John Kerry amerikai külügyminiszter és iráni kollégája, Mohammad Dzsavád Zaríf megbeszélésével csütörtökön Bécsben megkezdődtek a szíriai konfliktus rendezését célzó, legújabb nemzetközi tárgyalások. A nemzetközi tanácskozás pénteken kiegészül majd a térség és az európai országok diplomatáival. Este az amerikai, orosz, török és szaúdi külügyminiszterek találkoznak az osztrák fővárosban, s később az iráni diplomácia feje is csatlakozik a tárgyalásokhoz.

Pénteken pedig a térség és az európai országok diplomatáival kibővülve folytatják a megbeszéléseket a 2011 óta több mint 250 ezer ember halálát okozó polgárháború lezárásának kilátásairól. Irán most első ízben vesz részt egy Szíriáról tartott nemzetközi értekezleten. 2012-ben még nem vett részt a Genf-1 elnevezésű Szíria-konferencián, 2014-ben pedig Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár vonta vissza a Teheránnak szóló meghívót az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia ellenkezése miatt.

“Végül sikerült kivétel nélkül mindenkit ugyanahhoz a tárgyalóasztalhoz ültetni, az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt tagját, Iránt, Egyiptomot, az öböl menti államokat és Irakot” – jelentette ki Moszkvában indulás előtt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki csütörtökön szintén tárgyal Zaríffal. Laurent Fabius francia külügyminiszter üdvözölte a konferenciát. Ugyanakkor hozzátette: még korai lenne megegyezésre számítani, ahhoz még több fordulóra lesz szükség. Egyelőre nincs szó arról, hogy a damaszkuszi rendszer, illetve az ellenzéke részt venne a konferencián. A síita Irán és a szunnita Szaúd-Arábia homlokegyenest ellenkező nézeteket vall Szíria kapcsán. Teherán közvetlen pénzügyi és katonai segítséget nyújt Bassár el-Aszad elnök rendszerének, Szaúd Arábia pedig a lázadó csoportokat támogatja, és részt vesz az Egyesült Államok vezette szövetségnek az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezet elleni légicsapásaiban.

Ban Ki Mun madridi sajtótájékoztatóján üdvözölte a konferenciát, és rugalmasságra szólította fel a feleket. “Mint ahogy mindig mondom, nincsen katonai megoldás” – szögezte le az ENSZ-főtitkár. “Felszólítom az öt résztvevő országot, viselkedjenek a világ vezetői módjára, ahelyett, hogy a saját nemzeti érdekeiket helyeznék előtérbe, különben még több ember fog szenvedni” – tette hozzá a tárgyalásokra utalva.

 

mti