A kárpátaljai magyar diákoknak gyűjtöttek Dunakeszin


A zsúfolásig megtelt dunakeszi-gyártelepi Jézus Szíve-templomban jótékonysági kulturális rendezvényt tartottak a kárpátaljai líceumokban tanuló magyar diákok étkeztetésének támogatására október 25-én. Az esemény végén Majnek Antal munkácsi megyéspüspök celebrált szentmisét.

A jótékonysági est védnöke Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere volt. A Dunakeszi Civilek Baráti Köre nevében Skripeczky István, a rendezvény egyik szervezője köszöntötte a megjelenteket, kiemelten Majnek Antal püspököt, Matl Pétert, a Vereckei-hágón felállított honfoglalási emlékmű alkotóját és Petrás Mária csángóföldi előadóművészt. Mint fogalmazott, nem csupán az itthoni magyarok élik át a Kárpátalján élő magyarok problémáját, hanem ők is a hazai magyarok gondjait.

Az esten Popovicsné Palojtay Márta többgyermekes édesanya a kárpátaljai helyzetről tájékoztatta a jelenlévőket. Mint fogalmazott, sokszor hangzik el a kárpátaljai emberek ajkán, milyen jó az Isten. Látni kell azokat a nénikéket, akiknek könny szökött a szemükbe, amikor megkapták a segítséget. Amikor itteni emberek tesznek az ottani emberekért, visszaadja a reményt, hogy nem felejtkeztek el rólunk, egy közösségbe tartozunk, részesei vagyunk a magyarságnak – fogalmazott. Véleménye szerint a kapott segítség nemcsak fizikai, hanem az örömhír elhozatalának egy fontos formája is, mert meg kell tanulnunk, hogy van örömhír, meg kell tanulnunk, hogy van Istennek irgalmas szeretete. Hogy ne céltalan legyen a segítségnyújtás, arról többek között kilenc körzetfelelősük gondoskodik, akik felmérik, kinek mire van szüksége: élelmiszerre, tűzifára stb.

Az ünnepi szentmise előtt Majnek Antal munkácsi püspök is háláját és köszönetét fejezte ki a Jóistennek és mindazoknak, akiknek a szíve megindult a Kárpátalján élő szegények iránt. A két árvíz idején is megtapasztalták a nagy segítséget, a mostani adományt is igyekeznek beosztani, hiszen a gáz árát a hétszeresére emelték az utóbbi időben. Az egyház jelenlegi helyzetéről így fogalmazott: „Nagy dolog, hogy a több mint hatvanéves elnyomás után is megmaradt a hit, talán egyedül itt nálunk, Kárpátalján az egész egykori Szovjetunió területén. A ’60-as évek elején nagyon sok templomot zártak be, sokunkat a háború után elvittek lágerekbe, nemzetiségünk és vallásunk miatt sokat szenvedtünk. A föld alá nyomott egyház valójában egy földbe ültetett mag volt, amely nagyon sok szép gyümölcsöt hozott.”

Munkács püspöke hozzátette, most újra nagy nyomorúságba került az ország, különösen Kárpátalja, de szerencsére Magyarország nagyon sokat segít, amit mindenki érez. Szomorú, hogy az egykori kétszázezer magyarból mára már 150 ezer sem maradt, hiszen – különösen az utóbbi időben – a besorozások miatt rengeteg fiú, felnőtt férfi menekült el. Szinte mintha kiűzték volna őket az országból, többségük Magyarországra jött, és fél visszamenni a retorziók miatt. „Amíg a háború nem ér véget, nem is fognak visszatérni, s félő, hogy követi őket a családjuk is, s ez olyan fájó a számunkra, mint az anyagi nyomorúság” – fogalmazott Majnek Antal. A főpásztor szerint megtanultak szerényen élni, hiszen a tizedére csökkentek a fizetések, a nyugdíjak, az árak pedig akkorák, mint Magyarországon, s az emberek mégis sokkal kevesebbet panaszkodnak, mint az anyaországban.

Matl Péter szobrászművész elmondta: jövőre lesz húszéves a vereckei emlékmű, ebből tizenkét évig nem engedték felépíteni, torzóként állt. Mint fogalmazott, alkotásaival szeretné erősíteni nemzeti identitásukat Kárpátalján. Eddig tizennyolc templomi oltárt és számos műalkotást készített, s két éve avatták fel az ópusztaszeri nemzeti összetartozás emlékművét is. Művészi küldetését fiai folytatják Munkácson.

A kulturális műsorban Petrás Mária mellett közreműködött Varga István, Gyombolai Bálint és Guttmann Vilmos.

A jótékonysági rendezvényt a Majnek Antal által celebrált szentmise zárta. Skripeczky István szervező tájékoztatása szerint a résztvevők egymillió forint adománnyal járultak hozzá a Kárpátalján működő líceumokban tanuló diákok étkeztetéséhez.

Fotó: Keszi Press, Dunakanyar Régió Online/Magyar Kurír