Indulnak a visszatoloncolások: van, aki sír, van, aki felvágja az ereit


A menekültügyi törvények szigorítása után Németország felgyorsítja a menekültstátuszra nem jogosultak – többnyire a Balkánról érkezettek – visszatoloncolását. Az eddigi tapasztalatok szerint ez az esetek 90 százalékában gördülékenyen megy, de előfordul, hogy a menekültek ellenállnak, elbújnak, a rendőrökre támadnak vagy magukban tesznek kárt. Augusztus végi adatok szerint 190 ezer embernek kellene elhagynia az országot – közli az index.hu.

A menekültválság belpolitikai válságot is okozott: vasárnap válságtanácskozást tartanak a német nagykoalíció egymással hadakozó pártjai.
“Egyszer kimentünk egy emberhez, de ő elbarikádozta magát a lakásban. Amikor rátörtük az ajtót, a fürdőkádban találtuk meg, ahol éppen megpróbálta fölvágni az ereit” – mesélte a német Focus magazinnak a menekültek visszatoloncolásával megbízott berlini rendőri egység egyik tagja. Korábban az is előfordult, hogy egy embert már kivittek a repülőtérre, de ott összetörte a mobilját, és egy szilánkkal vágta fel az ereit. Egy másik esetben egy férfi egy üveget tört össze az asztal sarkán, és azzal sebesítette meg magát a nyakán.

Egy visszatoloncolásra ítélt férfi a rendőröket kezdte el fényképezni a mobiljával, és közben azt kiabálta: a bíróságon majd ezzel tudja bizonyítani, hogy várandós felesége a rendőrök miatt veszítette el a babáját. A rendőrök tapasztalata szerint viszonylag gyakori eset, hogy a visszatoloncolásokat azzal próbálják meg elkerülni, hogy betegséget vagy rosszullétet színlelnek. Az esetek 90 százalékában a menekültek elkeseredve és sírva ugyan, de mégis alávetik magukat a rendőri intézkedésnek.

A rendőrök igyekeznek őket a lehető legkisebb feltűnés mellett elvinni: bőven adnak nekik időt megzuhanyozni, összepakolni, és felkészülni az útra, és az utcán sem bilincsben kísérik őket a rendőrségi kisbuszokhoz.

A teljes cikket itt tudja elolvasni.