Ukrajna a szovjet megnevezések mellett a cári korszak megnevezéseit is betilthatja


Az ukrán parlamentben beregisztráltak egy törvénytervezetet, amely megtiltja az orosz cári idők városainak és utcáinak megnevezését – írja a TASZSZ.

A törvénytervezet megfogalmazói a Porosenko Blokk, a Népi Front, Szamopomiscs és a Batykivscsina párt képviselői. A törvény értelmében betiltanak minden egyes földrajzi megnevezést, amely 14. és 20. század közötti orosz állam állami és politikai aktivistáira emlékeztet.

„Hogy a törvény, ami a totalitáris rendszereket és a függetlenségi harcosokat érint tényleg megfeleljen az európai gyakorlatnak és szabványoknak, célszerű betiltani azokat a földrajzi megnevezéseket, amelyek az orosz imperializmussal, az orosz cársággal, a 14. és 20. század között létezett Orosz Birodalommal, Ukrajna koloniális függésének időszakával kapcsolatos, amelyek szerint eltulajdonították volna területeinket” – nyilatkozták a törvény megfogalmazói.

A szakértői vélemények szerint ezzel megpróbálják megakadályozni, hogy például Kirovográdot Elizovetgrádnak nevezzék, amelyet történelmileg eredetileg az orosz Erzsébet cárnőről neveztek el.