Hatalmas al-Kaida-kiképzőtábort semmisítettek meg


Az afganisztáni háború elmúlt 14 éve során “valószínűleg az al-Kaida legnagyobb kiképzőtáborát” semmisítették meg október elején amerikai katonák a helyi biztonsági erők támogatásával egy több napig tartó hadművelet során.

John F. Campbell tábornok, a NATO vezette nemzetközi biztonsági erők parancsnoka a The Washington Post című amerikai napilapnak elmondta, hogy a tábort az al-Kaida nemzetközi terrorcsoport tavaly szeptemberben alapított, indiai szubkontinensen ténykedő szárnya működtette. Az Afganisztán déli részén, a pakisztáni határ közelében fekvő Kandahár térségében, egy ritkán lakott mezőgazdasági területen felfedezett
tábor területe mintegy 78 négyzetkilométer volt.

A tábornok szavai szerint “ez volt a legnagyobb ilyen típusú, szélsőségeseket felkészítő objektum, amelyet az afganisztáni háború elmúlt 14 évében láttunk”. A tábor legalább egy éve működhetett. A szárazföldi támadásban amerikai és afgán egységek vettek részt, köztük az amerikai különleges erők mintegy 200 tagja, 63 légicsapás támogatta őket. Az al-Kaida mintegy 160 harcosa vesztette életét a hadműveletben.

mti