Támadást indított az Iszlám Állam ellen egy helyi szövetség

sziria23

Egy újonnan létrehozott szíriai ellenzéki katonai szövetség támadást indított az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorista szervezet ellen az északkeleti Haszaka tartományban – jelentette be szombaton a szóvivőjük.

A Szíriai Demokratikus Erők (SZDE) nevű szövetségben kurdok és arab csoportok harcolnak együtt az iszlamista szélsőségesek ellen, és élvezik az Egyesült Államok támogatását. Washington pénteken jelentette be, hogy katonai tanácsadókat küld Szíria északi részébe, kurd ellenőrzés alatt álló területre.

Ez az SZDE első katonai akciója azóta, hogy megalakulását október elején nyilvánosságra hozták. A támadást péntek éjfél után indították, és addig tart, amíg Haszaka összes elfoglalt területét meg nem szabadítják az Iszlám Államtól – közölte a szóvivő, aki arra kérte az érintett terület lakosságát, hogy maradjon távol az IÁ területeitől.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) légicsapásokat jelentett a szóban forgó térségből, az iraki határ közelében fekvő al-Hol város környékéről. A YouTube közösségi portálra képeket tettek föl az SZDE sárga zászlót lengető, egyenruhás harcosairól.
Haszaka túlnyomó részét a kurd önvédelmi erők és az IÁ tartja ellenőrzése alatt, a kormányerők csak néhány településen vannak jelen, viszont a tartományi főváros az övék.

MTI