Kijev szerint orosz katonák tömegével tagadják meg, hogy Kelet-Ukrajnában harcoljanak


Orosz katonák tömegével tagadják meg, hogy a kelet-ukrajnai háborús övezetbe utazzanak harcolni a felkelők oldalán – hozta nyilvánosságra értesüléseit hétfőn az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főosztálya hivatalos honlapján.

A felderítési információk szerint a 49-es déli katonai körzethez tartozó 33-as gépesített lövészdandár 80 tagja ellen indítottak büntetőeljárást parancsmegtagadás miatt. A katonák ugyanis megtagadták, hogy Ukrajnába utazzanak azután, hogy megkapták a kiképzést a nyugat-oroszországi Rosztovi területen lévő egyik katonai támaszponton.

Moszkva továbbra sem ismeri el, hogy az orosz fegyveres erők kötelékébe tartozó, hivatásos katonák tartózkodnának a Donyec-medencében, hanem állítása szerint valamennyi orosz állampolgár zsoldosként szolgál a felkelők oldalán.

A közelmúltban a kijevi hadműveleti parancsnokság ugyanakkor arról számolt be, hogy a zsoldosok közül is egyre többen dezertálnak, vagy nem hosszabbíttatják meg szerződésüket. A parancsnokság egyik szóvivője elmondta, hogy értesülésük alapján a Luganszk megyei Alcsevszkben állomásozó második hadtestnél mintegy 230 zsoldos tagadta meg, hogy aláírja az október-november hónapokban lejáró szerződése meghosszabbítását.

Az ukrán fegyveres erőktől szintén rengetegen dezertálnak. A kelet-ukrajnai hadművelet elindítása óta eltelt másfél év alatt összesen 16 ezer eljárást indítottak dezertálásért – közölte nemrég az ukrán katonai főügyész. Anatolij Matiosz hozzátette, hogy a dezertőrök közül mindössze 344-et találtak meg a rendőrök.

Folyamatban van a front menti övezet teljes fegyvermentesítése mindkét oldalon. A minszki megállapodásoknak megfelelően a felek között egy harminc kilométer széles fegyvermentes övezetnek kell létrejönnie, hogy ezáltal biztosított legyen a teljes tűzszünet.

Kijevi jelentések alapján jelenleg a katonák főként aknamentesítést végeznek a hadműveleti övezetben. Az aknák, illetve az út menti erdőkben a felkelők által elhelyezett gránátcsapdák nemcsak katonák, de több civil halálát is okozták az elmúlt hetekben.

MTI