Porosenko pártja elvesztette többségét a kijevi városi tanácsban


Elvesztette eddigi többségét az ukrán főváros önkormányzati testületében az elnök mögött álló tömörülés, a Petro Porosenko Blokkja – hozta nyilvánosságra a kijevi választási bizottság hétfőn az október 25-én tartott szavazás nem hivatalos végeredményét.

A kijevi fővárosi tanácsba öt párt jutott be. A 120 fős testületben 52 helyet szerzett meg Petro Porosenko Blokkja, 22-őt a lembergi polgármester veszette Önsegély (Szamopomics), 17-et Julija Timosenko Haza (Batykivscsina) pártja, 15-öt az Egység (Jednyiszty) és 14-et a szélsőséges nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt.

A jelenlegi kijevi tanácsban az államfőt és a főpolgármestert, Vitalij Klicskót támogató frakciónak 69 fős többsége van. A parlamenti pártok közül nem került be a következő tanácsba az Oleh Ljasko vezette populista nacionalista Radikális Párt, amely most még héttagú frakcióval van jelen a tanácsban. A tanácstagokról listás választással döntöttek a kijevi polgárok. Az önkormányzati testületbe az a párt delegálhat képviselőt, amely a szavazatok több mint 5 százalékát megszerezte.

A kijevi választási bizottság múlt pénteken hozta nyilvánosságra, hogy a főpolgármester-választáson egy jelölt sem kapta meg a voksok több mint felét, ezért második fordulót kell tartani legkésőbb november 15-én, amelyen a két legnagyobb támogatottságú jelölt mérkőzik meg a tisztségért. A voksok száz százalékának feldolgozása után a Petro Porosenko Blokkja által indított jelenlegi főpolgármester, Vitalij Klicsko kapta a legtöbb szavazatot, 353 ezret, ami az összes szavazat mintegy 40 százaléka. A második fordulóban kihívója Boriszlav Bereza, a radikális Jobboldali Szektor (PSZ) volt szóvivője lesz. Berezára – aki az általa nemrég, az október 25-i helyhatósági választásokra alapított Határozott Polgárok Pártja színeiben indult – 77 ezren szavaztak. A kijevi főpolgármester-választáson összesen 871 ezer érvényes voksot adtak le a választók.

mti