Ukrajna még öt napig kaphat orosz földgázt


Az orosz Gazprom hétfőn figyelmeztette Kijevet, hogy már csak öt napra elég az összeg, amelyet átutaltak a cégnek földgáz szállítására. Alekszej Miller, a Gazprom elnöke minden különösebb kommentár nélkül a puszta tényt közölte hétfőn Ukrajnával. Mint mondta, mindössze öt napra elég az összeg, amelyet az ukrán Naftogaz átutalt földgáz vásárlására. Miller nem közölte, hogy mi lesz, ha határidőre nem érkezik újabb utalás. Kijevben egyelőre nem reagáltak a hírre.

Ukrajna csak abban az esetben kaphat földgázt Oroszországtól, ha a vételárat előre rendezni. A Gazprom ezt a lépést azért tette, mert Ukrajna hatalmas hátralékot halmozott fel. Kijev egyébként július 1-jétől nem rendelt a Gazpromtól, majd október elején ismét úgy döntött: a fűtési szezon indulása miatt szüksége van gázra.

Moszkva és Kijev az Európai Bizottság közvetítésével állapodott meg a kedvezményes gázárról (232 dollár/1000 köbméter) az idei negyedik és a 2016-os első negyedévre. Ukrajna 2 milliárd köbméter földgáz vásárlását jelentette be összesen 500 millió dollárért.

mti